Kultni bend Einstürzende Neubauten nakon skoro 10 godina ponovo nastupa u Hrvatskoj

Foto: Profimedia

Skoro deset godina od zadnjeg nastupa u Hrvatskoj kultni njemački bend Einstürzende Neubauten nastupit će 7. rujna u zagrebačkoj Tvornici kulture, u sklopu turneje Alien pop music, na kojoj predstavlja novi album koji izlazi ovog proljeća, najavio je organizator Charm Music.

Od osnutka 1. travnja 1980. bend mijenja parametre mainstreama i subkulture, a njihovo eksperimentalno terensko istraživanje, koje traje više od četiri desetljeća, sada ulazi u sljedeću fazu i u 44. godini postojanja vraća se korijenima i redefinira sebe.

Kako se ističe u najavi, riječ je o promjeni slike o sebi, za koju je ovaj berlinski kvintet plus jedan kreirao vlastiti žanr u 2024. godini -  apm – alien pop music. Njihov se opus može opisati kao stalna glazbena evolucija započeta debitantskim albumom Kollaps iz 1981., a nastavljena novim albumom Rampen – apm: alien pop music koji izlazi 24. travnja. 

"Pop glazba za paralelne svemire i međusvjetove"

Članovi benda Blixa Bargeld, N. U. Unruh, Alexander Hacke, Jochen Arbeit, Rudolph Moser i Felix Gebhard na tom albumu donose do sada svoju najnepredvidljiviju i najnekonvencionalniju stranu.

Dvostruki album Rampen – apm: alien pop music opisuje se kao "pop glazba za paralelne svemire i međusvjetove ‒ za hiperprostore i međuzone. Istovremeno je mikrokozmički i međugalaktički", s jedne strane vraćaju se korijenima, a s druge donose novu umjetničku formu "iz snažnih erupcija buke koja nailazi na zagonetne, često fragmentarne tekstove: popularna glazba za izvanzemaljce i otpadnike."

Pritom je anti-pop postao alien pop, dok ilustracija na omotu podsjeća na White Album Beatlesa, za što Blixa kaže da se temelji na ideji da su Einstürzende Neubauten jednako poznati u drugom solarnom sustavu kao što su Beatlesi u našem svijetu.

Po njegovim riječima, na albumu je pronašao nekoliko rješenja i formulirao stvari na načine na koje ih nije formulirao prije, jer mu nikada nisu bile tako jasne. "Vjerujem da se kroz glazbu može steći znanje. Uvijek je tako bilo. Slijedim uvjerenje da ću u glazbi pronaći nešto što prije nisam znao. I pjevati nešto što nisam znao. Nešto što se pokaže istinitim. Ili nešto što barem ima smisla", ustvrdio je.

U početku su ih ismijavali

Einstürzende Neubauten jedan su od rijetkih njemačkih bendova koji su na međunarodnoj sceni utjecali na brojne bendove i umjetničke žanrove, od plesnog kazališta do vizualnih umjetnosti, kao i na filmske umjetnike – od Schlingensiefa do Tarantina. 

Iako su u početku ismijavani kao "bizarna zanimljivost u podijeljenom gradu”, brzo su se etablirali u svijetu kao jedan od renomiranih velikana sadašnjosti i pop kulture. 

Pretprodaja ulaznica za fanove koji su financirali posljednje dvije produkcije preko platforme Patreon kreće 8. veljače, a službena prodaja kreće dan kasnije, u 10 sati. Cijena ulaznice je 42 eura. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.