Kupio stare snimke za 1400 kuna, nije imao pojma da će vrijediti milijune

Foto: Sotheby's

KAD je Gary George, bivši NASA-in stažist prije 40 godina za 218 dolara (oko 1400 kuna) kupio hrpu starih traka za snimanje na aukciji, planirao ih je prodati televizijskim kućama kako bi na njih mogle nasnimiti novi materijal, piše The Guardian. 

Srećom, odlučio je zadržati tri trake s natpisom "Apollo 11 EVA", za koje se kasnije ispostavilo da sadrže jedine sačuvane originalne snimke slijetanja na Mjesec iz 1969. 

Danas se vrijednost tih traka procjenjuje na dva milijuna dolara, a bit će ponuđene na aukciji u srpnju ove godine. Kolekcija sadrži snimku Buzza Aldrina kako hoda površinom Mjeseca, polaganje američke zastave na Mjesec, skupljanje uzoraka i Neila Armstronga kako izgovara legendarnu rečenicu: "Ovo je mali korak za jednog čovjeka, ali veliki za čovječanstvo". 

"Nisam imao pojma da išta vrijede. Htio sam ih prodati za presnimavanje", priznao je umirovljeni inženjer George kojem je danas 65 godina. 

Dodao je da mu je njegov otac savjetovao da sačuva ove tri. 

"Jako ga je zanimao svemirski program i mislio je da bi ove tri jednog dana mogle nešto vrijediti. Zato sam ih sačuvao sve ove godine", rekao je. 

Iz NASA-e su 2006. priznali da ne mogu pronaći originalne snimke, a George je za to saznao tek dvije godine kasnije na odmoru s prijateljem koji je zaposlen kod njih. 

"Iskreno, sjedili smo i pili pivo, a ja sam rekao: 'Jebote, pa ja ih imam'", ispričao je. 

On nije imao uređaje pomoću kojih bi mogao pogledati snimke i tek kad je stupio u kontakt s NASA-om, uspio ih je pogledati prvi put u životu u posebnom studiju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.