Let 3 istovremeno razljutio hrvatske i srpske idiote, a to je još jedna pobjeda

Foto: Renato Branđolica za HRT

PRVA pobjeda Leta 3 bila je to što se uopće prijavio, druga što je postao predstavnik Hrvatske na Eurosongu, a treća pobjeda su reakcije raspižđenih.

Nisu prošla ni 24 sata, a već su se uzjebali i hrvatski konzervativci, vjernici, srpski novinari i neki strani tviteraši koji su željeli preduhitriti druge i "kenselirati" Let 3 (zbog nečeg klasično tviteraškog) prije nego što uopće pronađu Hrvatsku na zemljopisnoj karti. 

Možete biti sigurni da stari druker Ivan Pernar možda već u ovom trenutku piše mail gradonačelnici Liverpoola Joanne Anderson da ju upozori i zaštiti hrvatsku i liverpulsku nejač od sudbine gore od smrti. No, budući da to ne bi bilo dovoljno šupački i psihopatski zlobno, vjerojatno se time neće ni baviti.

Što ovo znači za budućnost Dore? 

Počela su i medijska nagađanja o tome što izbor Leta 3 znači za budućnost Dore i Hrvatske na Eurosongu. 

I premda je donekle razumljivo zašto bi netko nakon godina eurovizijskih filozofiranja, teoretiziranja i natezanja mogao pomisliti da je ovo velika i bitna stvar, činjenica je da nije. Čak i ako ste najzagriženiji fan Eurosonga, vjerojatno ste duboko u sebi svjesni toga da ovo ne biste trebali doživljavati preozbiljno.

Koliko god Ksenija Urličić zazivala božju pomoć, ovo bi trebala biti zabava, a ne izbor novog pape. Štoviše, letovci nakon puno godina djeluju kao prvi predstavnici koji Eurosong i doživljavaju onako kako biste očekivali da odrasli ljudi doživljavaju izbor "najbolje" pjesme. 

Došli su se zabaviti i što bude, bit će. 

Na kraju krajeva, glasovi publike pokazali su da su se i gledatelji Dore zasitili šatro ozbiljnih predstavnika koji na Eurosong odlaze sa "svetom misijom" predstavljanja svoje zemlje u najboljem svjetlu, da bi se nakon svega vraćali "poraženi", kao da su izgubili Istru i Dalmaciju.

O tome koliko nam je izbor bitan, dovoljno govori i činjenica da Maju Blagdan i Doris Dragović na trgovima nisu dočekale tisuće Hrvata kako bi s njima proslavile "visoko četvrto mjesto boje zlata".

Što znači za turizam?

I u redu je ne voljeti Let 3 ili ono što radi. U redu je ako mislite da pjesma neće daleko dogurati ili pak smatrate da je cijeli ovaj cirkus promašen. 

Štoviše, pojavili su se i oni koji misle da će nam gole guzice članova grupe upropastiti turističku sezonu, što je sasvim legitiman strah. Trebali su guzice ukrasiti glagoljicom, ilustracijama prirodnih ljepota, Nikole Tesle ili autohtonih životinjskih vrsta poput slavonskog prevrtača, istarskog hrtolikog goniča ili patuljaste posavske kukmaste kokoši. 

Na kraju krajeva, mnoge šupke već smo pretvorili u ambasadore pa da ne prekidamo tradiciju i pokušamo s guzicama. 

Što znači za međususjedske odnose?

Ono što ne možete poreći je da Mama ŠČ očito funkcionira i kao provokacija, što je vidljivo i prema reakcijama pripadnika mnogobrojne skupine na ovim prostorima. 

Novinari Kurira i Blica nisu mogli dočekati da se blamiraju svojim sumanutim tumačenjem pjesme koja u njihovoj verziji, naravno, uključuje stvaranje tenzija na relaciji Hrvatska-Srbija i ismijavanje progona 250 tisuća Srba. Naravno, tekst nisu dublje analizirali jer bi si tako usrali naslov, ali zabavno je gledati taj opsesivni huškački poriv u trenucima kada potpuno izmakne kontroli. 

>>Srpska novinarka o Letu 3: Slave na traktoru, simbolu progona jednog naroda. Jadno

Budući da su članovi Leta 3 za srpske medije preveliki ustaše, očekivali biste da će oduševiti barem domaće desničare, ali ništa od toga. Za dio Hrvata su preveliki sotonisti, četnici i/ili komunjare koje ne predstavljaju "prave vrijednosti" pa već pokreću online peticije da se njihov nastup na Eurosongu ukine. 

A kako to i inače biva, kada jednim potezom raspizdite i hrvatske i srpske idiote, velika je vjerojatnost da radite nešto dobro. Naime, ekstremni primjerci ova dva vječno zaraćena plemena rijetko se oko nečega slože, a kada se to dogodi, možete biti prilično sigurni da se radi o nečem glupom, zlom i da će u toj slozi najebati netko nevin. 

>>Srpski tabloidi o Letu 3: "Izbacite Hrvatsku. Ismijavaju progon više od 250.000 Srba"

Ne možete koristiti riječi kao "antiratno" jer oni čuju samo "rat". Budući da to potajno priželjkuju, to opsesivno traže u svemu što čuju i vide i automatski projiciraju i na sve oko sebe jer pretpostavljaju da su svi isti kao i oni. Stoga, napišete li antiratnu pjesmu i ona zaista odjekne, idioti će čuti samo ono što žele čuti, potpuno se raspametiti i optužiti vas da ste ratni huškač ili sotonist jer drznuli ste se udariti na ono što im je najsvetije - nešto kompletno debilno i zlo.  

Što ovo znači za Hrvatsku?

Stranci neće reagirati na iste "okidače" kao i regija, ali Let 3 zato ima tu rusku priču koja je aktualnija od bilo čega što smo ikada slali pa bi netko napokon o hrvatskim predstavnicima mogao napisati i nešto više osim toga kako stojimo na kladionicama. 

Oduvijek smo sumnjali da je razlog našeg lošeg plasmana to što smo neopisivo dosadni i da su nam pjesme metiljavi gnjavež. Ovog puta poslat ćemo nekog zabavnog, a ako ni oni ne prođu, ostaje nam samo jedno objašnjenje - Hrvatska možda nije glazbena velesila kakva mislimo da jest.  

Možemo li živjeti s tom spoznajom? Teško je reći. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.