Livaja se nije pojavio na promociji "splitske slikovnice" iako je bio najavljen

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Splitski fotograf Feđa Klarić predstavio je fotomonografiju Skalina, u izdanju Gradske knjižnice Marka Marulića.

Knjigu o jednom od najpopularnijih splitskih kupališta, platou uz bazen plivačko-vaterpolskog kluba Jadran na Zvončacu, i tamošnjem kultnom malonogometnom terenu sa skalinom, ili stepenicom, na sredini predstavili su novinar Damir Šarac, ravnateljica GKMM-a Grozdana Ribičić, te poduzetnik Siniša Brzović.

Najveću pažnju privukla je najava dolaska jednog igrača sa Skaline, najveće zvijezde i vođe Hajduka Marka Livaje. No, nažalost, kažu organizatori, zbog obveza se nije pojavio.

Klarić je u knjizi prikupio stotine portreta ljudi koje je desetljećima snimao, ili na kupanju ili u igri na slavnoj Skalini. Publici se na početku obratio i jedan od najuglednijih splitskih i hrvatskih arhitekata Dinko Kovačić, koji je rekao da vjerojatno nije prošao ni dan koji nije proveo "na Jadrana".

Splitska slikovnica

"To je bila jedna mala radionica radosti i prijateljstva. Ona nije imala ni poslovođu ni kralja, ali imali smo velikog Antu Kneževića Aftu", rekao je, čestitajući i zahvaljujući Klariću što je "na najljepši način ovjekovječio raskoš naših uspomena".

Mnogi ovu knjigu nazivaju i "splitskom slikovnicom".

Brzović kaže da monografija prikazuje i prošlost i sadašnjost i budućnost, jer je na fotografijama i mnoštvo djece koja jamče nastavak jadranaške tradicije. Opisao je i igranje "na skalini" kao način zaborava svih briga. Podsjetio je i da je na pripremama za Mediteranske igre 1979. skalina bila poravnata, ali je na intervenciju kupača i igrača brzo vraćena. 

Autor Feđa Klarić kaže da je, kupajući se svakodnevno uz bazen Jadrana, godinama snimao, ne razmišljajući da se to može jednom objaviti u knjizi. "Na Jadranu se prije svega slavi prijateljstvo, jer je to jedan divni splitski, obiteljski đir", rekao je Klarić, najavljujući feštu "na skalini", gdje će monografija biti promovirana u utorak, 1. listopada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.