Ljudi kažu da su ovo top rute za putovanje autom po Europi, jedna je i u Hrvatskoj

Foto: Shutterstock

PUN rezervoar, dobro društvo, glazba i divni krajolici... Mnogima je upravo to definicija uživanja u putovanju. Putovanja automobilom donose slobodu da zastanemo gdje god nam se svidi i spontano se zaljubimo u mjesta i prirodne ljepote koje putem otkrijemo. Donosimo ideje za road trip putovanja po Europi i Hrvatskoj.

Upoznajte Peloponez uzduž i poprijeko

Ako volite putovanja na kojima možete upoznati bogatu povijest i kulturu nekog kraja, onda je vožnja Peloponezom dobra ideja. Ovo je najveći grčki poluotok, na kojem danas živi oko milijun stanovnika, a nekad je bio dom Spartanaca i Mikenaca.

Možete krenuti od Atene, glavnog grada Grčke i kolijevke demokracije, a zatim se preko poznatog Korintskog prolaza zaputiti na Peloponez. Poluotok je bogat spomenicima pod zaštitom UNESCO-a, kao što su ostaci antičkog grada Mikene, iz kojeg su Ahejci krenuli u opsadu Troje, najveće antičko grčko kazalište u Epidauru i ruševine Olimpije, rodnog mjesta Olimpijskih igara.

Vožnja Peloponezom poseban je gušt jer ste okruženi krajolicima maslinika i plantaža naranči, a možete zastati i u manja mjesta kako biste uživali u prirodnim ljepotama, moru i lokalnoj grčkoj kuhinji i vinu. Najbolje je ići u proljeće, kad je vrijeme u Grčkoj lijepo, a još nema toliko turista kao u špici sezone.

Predivna i fotogenična Toskana

Ako tražite ideju za putovanje s kojeg ćete se vratiti s punom memorijom predivnih fotografija, izbor može pasti na susjednu Italiju, konkretno Toskanu. Zelena brda, vinogradi i šarmantna srednjovjekovna sela čine ovu talijansku regiju popularnom među turistima.

Putem možete posjetiti mnoga uzbudljiva must-see mjesta. Možete krenuti iz Firence, jednog od najljepših talijanskih gradova, poznatog po znamenitostima kao što su katedrala Santa Maria del Fiore, Palazzo Vecchio i galerija Uffizi. Posebno šarmantno mjesto je i San Gimignano, malo selo na brežuljku s prekrasnim vidikovcima i srednjovjekovnim kulama.

Tu je i Siena, koja će vas oduševiti gotičkom arhitekturom, kao i Pisa, gdje možete posjetiti čuveni toranj i otići na degustaciju sira. Osim po divnim krajolicima i Ligurskoj obali, Toskana je poznata i po hrani i vinu. Putem možete posjetiti i neke od lokalnih vinarija te degustirati razne vrste toskanskog vina. Još neki specijaliteti koje ćete htjeti probati su sir pecorino i salama finocchiona.  

Foto: Shutterstock

Vožnja kroz Njemačku obilježena romantikom i pivom

Ako ste ljubitelj piva, mogla bi vam se svidjeti ova tematska tura Njemačkom. Možete krenuti od Kölna, gdje možete probati kölsch, a sljedeća postaja vam može biti Düsseldorf, koji je poznat po altbieru, jednom od najstarijih njemačkih piva. Zanatska proizvodnja piva u Njemačkoj je postala i dio nematerijalne kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, a proizvode više od 7500 vrsta piva. Postoje i neke regionalne razlike u vrstama piva, a pokrajina s najviše pivovara je Bavarska. 

Ako u odnosu na pivo ipak preferirate romantiku, tu je i njemačka romantična cesta s preko 400 kilometara romantičnih prizora. Vožnju možete započeti u Würzburgu, gradu na sjeveru Bavarske, u kojem možete posjetiti i poznatu tvrđavu Marienberg, a završiti u Füssenu, u blizini austrijske granice. Ondje možete posjetiti dvorce Neuschwanstein i Hohenschwangau, a oni koji su vozili ovu turu slažu se da je najbolje doba godine za ovaj road trip jesen zbog svih divnih boja prirode.

Provozajte se kroz filmske scene francuske rivijere

Francuska rivijera, poznata i kao Azurna obala, jedna je od najpopularnijih europskih road trip destinacija. Ovaj pojas pokraj Mediterana proteže se od Toulona do Italije, a ako krenete na ovo putovanje, shvatit ćete zašto su mnogi filmaši, pisci i umjetnici zaljubljeni u ovaj dio obale.

Puna je prekrasnih plaža, a jedna od njih je i La Croisette u Cannesu. Budući da je ovo svjetski poznato filmsko središte, ondje ćete možda sresti i neke poznate osobe, a možete i uživati u luksuznim restoranima, barovima i trgovinama. Put dalje vodi preko ceste koju Francuzi zovu corniche inferieure, a krase je zavojite ceste i prekrasan pogled na more i zalazak sunca.

Dalje možete nastaviti do Nice, grada poznatog po staroj jezgri s uskim uličicama, ali i plažama na kojima možete uzeti pauzu za sunčanje i odmaranje. Još jedna destinacija na ovoj ruti je i grad država Monaco, poznat po casinima, Formuli 1, ali i prekrasnim vrtovima kao što je Jardin Exotique.

Foto: Shutterstock

Ultimativni road trip po Hrvatskoj

Prije nego što krenete u istraživanje Europe, možete se otisnuti i na uzbudljivu vožnju hrvatskom obalom, koju mnogi strani turistički portali preporučuju kao jednu od najljepših road trip destinacija. Ultimativna tura je ona od Pule do Dubrovnika, duga oko 700 kilometara.

Putem iz Pule možete svratiti u unutrašnjost Istre i posjetiti gradove na brežuljcima poput Motovuna i Grožnjana, a zatim se otisnuti prema Opatiji. Možete napraviti pauzu i u Rijeci, a zatim se zaputiti južno prema Zadru, Splitu i Šibeniku. Posebnu čar ima i Makarska rivijera, s nekima od najljepših plaža na Jadranu. Ako još niste imali priliku, možete se provozati i preko Pelješkog mosta i tako nastaviti svoj put do samog juga i predivnog Dubrovnika.

Provozajte se novom Mazdom

Za uzbudljiv road trip i uživanje u vožnji prije svega je potreban pouzdan i siguran automobil. Jedan od brendova koji je već dugo na takvom glasu je Mazda, a model koji se ističe dobrom opremljenošću i tehnologijom, kao i elegantnim Kodo dizajnom, jest Mazda CX-5 G165 Attraction Plus.

Kako biste se na putu osjećali sigurno, tu su sustav automatskog kočenja, 6 airbagova i kontrola stabilnosti, a da vožnja bude ugodna i bezbrižna pomaže i sustav detekcije pješaka, nadzora mrtvih kutova, nadzor okoline u 360° i radarski nadziran tempomat. Ako planirate dulji put, korisna značajka ovog automobila je i da se stražnja sjedala mogu spustiti pa možete dobiti dodatni prostor, a ovaj automobil sada dolazi i s tri nova paketa opreme.

Mazda CX-5 je dostupna odmah, uz mjesečnu ratu od 516 € i 6 godina garancije. Moguća je i zamjena starog za novo vozilo, pri čemu možete ostvariti 1500 € bonusa. Za test-vožnju Mazde CX-5 možete se prijaviti klikom ovdje i iskusiti osjećaj vožnje u ovom automobilu, koji može postati vaš road trip suputnik.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Mazdom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više