Neočekivani posjetitelj u Parku prirode Lastovo. Službe poslale upozorenje

Foto: Facebook

NEOČEKIVANI posjetitelj zabrinuo je stručnjake u Parku prirode Lastovsko otočje.

"Po dojavi lokalnog ribara u Parku prirode Lastovsko otočje otkrili invazivnog posjetitelja – plavog raka (lat. Callinectes sapidus). Ovaj slučaj otkrivanja četiri plava raka u plutajućoj mreži podiže alarm o mogućnosti prisustva te invazivne vrste unutar Parka prirode Lastovsko otočje. Od tri preživjela primjerka, dvije su ženke i jedan mužjak", objavili su na stranicama Parka.

Neočekivani posjetitelji u Parku prirode Lastovsko otočje!!! Sinoć smo po dojavi lokalnog ribara u Parku prirode...

Objavljuje Park prirode Lastovsko otočje Nature Park Lastovo IslandsSrijeda, 22. studenoga 2023.

"Do sada, zabilježeni primjerci nisu bili dio ekosustava Lastovskog otočja, što ukazuje na mogućnost da su ovi rakovi, plutajući zapetljani u mrežu koja nije u vlasništvu lokalnih ribara, doplovili iz drugih područja. Prisutnost plavih rakova u Jadranskom moru, koji inače žive u Atlantskom oceanu, izazivaju zabrinutost ribara, školjkara i ekologa. Najčešće se plavi rakovi nalaze na ušću Neretve u Hrvatskoj, preferirajući boćatu vodu i muljevito dno. Imaju tendenciju brzog razmnožavanja i proždiranja lokalnih školjkaša, posebno dagnji, što može dovesti do narušavanja prirodne ravnoteže", upozoravaju.

"Iako se ovdje radi o izoliranom slučaju, djelatnici Parka prirode Lastovsko otočje apeliraju na sve posjetitelje i lokalno stanovništvo da ukoliko ih primijete, odmah dojave u Javnu ustanovu Park prirode Lastovsko otočje", poručili su.

Plavi rak

Plavi rak je načelno morska vrsta, ali za mrijest bira boćate vode. Oklop mu je maslinaste boje, a noge i kliješta su plavi. Peta noga mu ima oblik vesla, kliješta nisu robusna, a oklop je relativno tanak i lagan, što su prilagodbe za izuzetno dobre plivačke sposobnosti. Dosegne masu od 0.45 do 0.9 kilograma, piše Centar za invazivne vrste.

Hrani se zavičajnim vrstama pa remeti ravnotežu lokalne zajednice te oštećuje mreže i ulovljenu ribu, a i prijetnja je uzgajalištima dagnji i kamenica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.