L´Oreal otpustio transrodnu ambasadoricu zbog širenja predrasuda: "Bijelci su krvoločni rasisti"

Foto: Instagram/Facebook/Twitter

KAKO bi promovirali različitosti u svojoj novoj kampanji Your's Truly True Match, kozmetička tvrtka L'Oreal Paris je angažirala Munroe Bergdorf, modnu dizajnericu i DJ-icu, piše Daily Mail.

Dvadesetdevetogodišnju Londonku su odabrali jer i sama nosi jednu specifičnu različitost. Naime, Murnoe je rođena kao muškarac, a ovim je potezom postala prva transrodna osoba kojoj je L'Oreal ponudio suradnju.

Munroe, koja je rođena kao muškarac, ali od svoje 18. godine živi kao žena, kaže da je bila oduševljena kad je dobila ovu ponudu.

"Lako se osjetiti isključenim kad se ne možeš povezati sa slikama koje se predstavljaju u medijima. U osnovnoj školi sam obožavala Naomi Campbell i općenito crnopute žene, ali njih se rijetko viđalo u medijima. Važno je da svi budu predstavljeni, jer ako viđaš stalno iste standarde ljepote počneš se uspoređivati s njima", objasnila je ona.

Budući da je Munroe naglasila da joj je cilj boriti se protiv predrasuda, mnoge je neugodno iznenadio rasistički status koji je objavila na svom Facebooku.

"Svi bijelci su rasisti. Većina ih i dalje odbija prihvatiti da je njihovo postojanje, uspjeh i privilegiranost izgrađeno na krvi i smrti ljudi druge boje kože. Tek kad bijelci shvate da je njihova rasa najnasilnija i najkrvoločnija na svijetu, onda ćemo moći razgovarati", napisala je oštro.

Njen je komentar izazvao kaos na internetu, a nakon što je doživjela pravi medijski progon, Munroe se pokušala opravdati poduljim statusom u kojem objašnjava kako je njena izjava uzeta iz konteksta.

"Kad sam rekla da su svi bijelci rasisti to se odnosilo na zapadnjačko društvo u cjelini. Ono je izgrađeno na temeljima prevlasti bijelaca nad svim drugim rasama. Bijelci su naučeni na rasizam, nesvjesno ga prihvaćaju od rođenja", rekla je između ostalog.

Njena su je mišljenja ipak koštala karijere. Tvrtka L'Oreal je nakon ovakvog medijskog cirkusa, odlučila raskinuti suradnju s njom.

"L'Oreal slavi različitosti. Komentari koje je podijelila Munroe Bergdorf nisu u skladu s vrijednostima koje mi promičemo, stoga smo odlučili raskinuti suradnju s njom", objavili su oni.

Mišljenje javnosti je podijeljeno. Dok jedni smatraju da su njene izjave sramotne jer potiču na mržnju, drugi su odlučili putem internetske kampanje #boycottLOreal podržati Munroe.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.