Lupino: Tužan sam kad vidim patnju stranih radnika u Hrvatskoj, i ja sam počeo vani

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

STEPHAN LUPINO 2023. godinu proveo je u brojnim humanitarnim projektima, s kojima planira nastaviti i 2024. Lupino je svoje izložbe diljem zemlje (Vinkovci, Sisak, Zagreb, Split, Hvar, Cres...) iskoristio za humanitarno djelovanje doniravši svoja djela za pomoć mladima, djeci i mnogim drugima.

"Mene to ispunjava, mislim da je veoma važno koristiti pristup javnosti za pomoć drugima. Lupina svi znaju po fotografijama noćnog života i ženskih aktova, međutim to je način na koji sam ja stvorio ime i platformu da mogu raditi i druge stvari. Koristim svaku moguću priliku da predstavim svoj rad, baš zbog toga da bih kroz svoje djelovanje kasnije mogao što više pomoći drugima", priča nam Lupino.

Posebno su mu dragi radovi sa štićenicima Udruge za roditelje djece najtežih invalida i djece s teškoćama u razvoju Sve pod istim krovom. "Čitavu godinu sam radio s njima, znam ih po imenima, oni mene već znaju. To mi je jako drag projekt", objašnjava nam. Radio je i s učenicima strukovne škole u Sisku.

Lupinovo djelo
Lupinovo djelo

"Važno je toj djeci pokazati da se u Hrvatskoj može uspjeti. Ne moraju svi ići u gimnazije, treba poticati djecu na upis u strukovne škole, oni tamo mogu naučiti brojna korisna znanja", objašnjava i dodaje da je radio i s učenicima iz gimnazija i da mu je uvijek drago kad mu se jave mladi kako bi im pomogao oko nekog školskog projekta koji uključuje umjetnost.

"Učitelji ih upute na mene pa me kontaktiraju, ja im odmah dam broj, njih to jako začudi - misle da sam neka zvijezda pa kako sad odmah broj. Mladima uvijek treba pomoći", objašnjava.

"Strani radnici u Hrvatskoj podsjećaju me na moje početke"

Smatra da je danas posebno važno naglašavati humanitarnu crtu kako bi i druge potaknuo na isto. "Danas je teško biti Majka Tereza", šali se. U 2024. bi, kaže, volio pripremiti projekt za pomoć stranim radnicima u Hrvatskoj, koji se u posljednje vrijeme susreću s nizom predrasuda.

"Dođe mi jako teško kad ih vidim kako se muče i rade. Podsjeća me to na moje početke u inozemstvu. Ja se nisam susretao s takvim predrasudama, ali znam ljude koji jesu i znam koliko je teško napustiti sve poznato i doći sam u stranu zemlju. Trbuhom za kruhom. U Hrvatskoj su različite kulture još uvijek novost, no toga se ne treba bojati, to treba prigrliti - bogatstvo kultura i nacija je važno za naciju", objašnjava.

Ove godine planira i izložbu povodom druge godišnjice rata u Ukrajini. 2022. godine Ukrajini je posvetio umjetničko djelo nazvano Slava Ukrajini. Sada planira izložiti i nova djela na tu temu.

Pročitajte više