Magi: Od kćeri jedinice iz ugledne obitelji do smrti zbog droge u beskućništvu

Screenshot: YouTube

DA JE među nama, Margita Stefanović Magi, crna princeza jugoslavenskog rocka, danas bi proslavila 60. rođendan. Magi je umrla 18. rujna 2002. godine kao narkomanka i beskućnica i bio je to doista tužan kraj za djevojku koja je rođena u jednoj od najuglednijih beogradskih obitelji. Njezin otac Slavoljub Stefanović-Ravasi bio je poznati srpski redatelj, a Margiti je još kao djevojčici život obećavao samo najljepše.

Kroz srednju glazbenu školu družila se s Ivom Pogorelićem. Oboje su upali na Moskovski konzervatorij, ali Margita je ostala u Jugoslaviji, navodno jer njezina majka nije prihvaćala ideju da s 18 godina ode u Rusiju. Magi je upisala arhitekturu i završila je, početkom osamdesetih se počela družiti s Milanom Mladenovićem, a uskoro je postala klavijaturistica Katarine Velike koja je postala EKV.

Da je Magi bila najpoznatija glazbenica u zemlji i jedna od najtalentiranijih umjetnica, već je općepoznata stvar, a njezin privatni život i demoni s kojima se borila postali su i ostali intriga i 17 godina nakon njezine smrti.

Neki njezini poznanici navode da je njezina ovisnost o drogama kulminirala nakon što joj je 1996. godine preminuo otac. Magi je godinama bila u lošim odnosima s majkom pa je gubitak oca teško preživjela. Postoji priča da je u osmrtnici ocu napisala da je "umro u strašnom Beogradu" te da je lektor to morao izbaciti. Bila je bijesna jer su Stefanovića sahranili u Aleji zaslužnih građana i stalno je govorila da će zaraditi dovoljno novca da ocu kupi drugu grobnicu.

Ipak, tonula je sve dublje i dublje. Luksuzni stan u kojemu je odrasla kao kći jedinica uglednog redatelja prodala je i kupila dva manja. S ostatkom novca otputovala je u Indiju izliječiti se od narkotika. Nije joj uspjelo. Nakon povratka prodala je oba stana, novac potrošila i posljednje mjesece života provela na ulici, a potom u svratištu za beskućnike.

Umrla je u Klinici za zarazne bolesti u Beogradu 18. rujna 2002. godine. Naknadno je potvrđeno da je bila zaražena HIV-om.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.