Mali budžet i dobar film: "Odredište nepoznato" kao da je radio Kusturica u mladim danima



VEČERAS je u zagrebačkom Cinestaru prikazan film "Odredište nepoznato" mladih redatelja Ines Šulj i Vjerana Vukašinovića. Radnja filma prati Cigu i Maxa, dva mladića koja se voze starim automobilom kako bi stigli na more. Duhoviti momci proveli su nas svojim neobičnim putem čudnih ljudi i doživljaja. Okupiraju ih jednostavne teme, a u svom nastojanju da dođu do mora, ne uspiju. Film je sniman sedam godina, a redateljica objašnjava kako je tome razlog nedostatak novca. Upravo stoga ovaj film je prvenstveno stvaran zahvaljujući dobroj ideji i entuzijazmu, a to se i osjeti. Publika dobru ideju zna cijeniti, stoga ne sumnjamo u njegov uspjeh.

"Od 2005. godine radimo postprodukciju i tražimo novce"

"Film 'Odredište nepoznato' je rađen sedam godina. 2004. smo počeli raditi na scenariju, a sljedeće godine krenuli smo sa snimanjem. Otad se radilo na postprodukciji, tražili smo novac, no nismo ga dobili. Srećom, pojavili su se HD projektori, to smo prebacili i evo nas u kinima konačno", ispričala je redateljica. "Reakcije ćemo još čuti, uglavnom su zasad dobre. Ideja je bila da snimimo smiješan film u kojemu će glumci improvizirati", zaključila je Ines.

Vladimir Tintor također je stigao podržati kolege, a film mu se jako svidio. "Svidio mi se, drago mi je da je ovakav, budući da je rađen bez kune. Dokazali su da i bez velike produkcije postoji način. Dobra ideja može uroditi plodom, makar i nakon šest godina", ispričao je Tintor. "Inače radim predstavu u Osijeku, planiramo krenuti s gostovanjima u Zagreb. Svugdje sam i uživam u radu", zaključio je Tintor kada smo ga upitali što ima na njegovom poslovnom planu.

Markovina: Nedostatak novca uvijek se može kompenzirati idejom

Damir Markovina također je zadovoljan viđenim. "Svidio mi se film, drago mi je što su se nakon toliko godina uspjeli dovući do premijere. Znam po neovisnim filmovima koje sam radio, koliko je to teško napraviti. Imaju lijep prijem publike, čestitam im na tome", otkrio nam je Damir. "Nedostatak novca se uvijek može kompenzirati dobrom idejom, tehnički dio zbog novaca donekle pati, ali dobrom idejom se dosta toga može kompenzirati", zaključio je Markovina.

Ida Prester: Kao da je film radio Kusturica na početku karijere

Ida Prester također se oduševila filmom, a manjak novaca za produkciju joj ne smeta. "Super je film, užasno je sladak, kao da ga je Kusturica radio na početku karijere. Jako volim low produkciju u svim vrstama kreativnosti. Mislim da kad su sredstva ograničena, kreativnost raste. Puno mi je draže pogledati film koji je cijeli na ideju i prezentaciji nego neki blockbuster s Angelinom Jolie u kojem se sve puca, sudaraju se avioni i eksplodiraju skladišta, kad je novac sam sebi svrha. Najdraži su mi mali, komorni filmovi, kad gledatelj mora osjetiti tu energiju i interakciju glumaca. Maxa i Cigu znam godinama, oni su prijatelji otkad znaju za sebe i njihova opuštenost se vidi. Isti su kao što su inače, samo su malo više đabalebarili", zaključila je zgodna Ida.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.