Manekenka otkrila ružnu stranu manekenstva: "Ne plaćaju nas i iskorištavaju curice od 14 godina"

Foto: Instagram

MNOGI misle da se posao manekenki sastoji od malo smješkanja, pokazivanja nogu, poziranja i dobre zarade, no sudeći po ispovijesti jedne od najpoznatijih australskih manekenki - to je prilično daleko od istine, a manekenstvo je jedan od najgorih poslova - barem kad je riječ o zaradi.

Lyndl Kean bila je Miss Earth 2016. godine i već se sedam godina profesionalno bavi manekenstvom. Ispričala je da su je za to vrijeme često plaćali sunčanim naočalama umjesto novcem, njene fotografije s Instagrama korištene su bez dozvole, a vidjela je i slučajeve tinejdžera koji su se ponadali da će se proslaviti, a zapravo su bili žrtve prevaranata koji su ih za to tražili novac.

Kako je rekla, većina manekenki može samo sanjati 10.000 dolara koliko je Linda Evangelista uzimala za jedan dan posla te su sretne kad na kraju dobiju 20 funti za sat posla.

Kako kaže, oni koji je angažiraju stalno pokušavaju ne platiti je za njen posao.

"Ljudi misle da je manekenstvo jednostavno i glamurozno, no nije. Osamdeset posto vremena to je težak, stresan i zahtjevan posao. Moramo se truditi izgledati dobro i stalno smo pod pritiskom, te očekujemo da nas za to plate. Profesionalno se bavim manekenstvom sedam godina, a konstantno mi nude odjeću, fotke i publicitet umjesto novca. I ja imam račune koje moram platiti, kao i većina manekenki, koje uz taj posao rade i u kafićima da prežive", kaže.

Iako je manekenstvo naporan posao, brojne djevojke svake godine ulaze u tu industriju nadajući se uspjehu. Kad je otišla u agenciju koja ju je željela angažirati, vidjela je uzbuđenu 14-godišnjakinju kojoj su nudili audicije u serijama "Neighbours" i "Home and Away".

"Kvaka je bila u tome da im mora platiti da je snime i objave njene fotke na svoj stranici. Cijena je bila 800 dolara. Mjesec dana kasnije agencija je ugašena", ispričala je.

Dodala je da ona sama često radi i po 11 sati, od pet ujutro.

"Nedavno sam snimala reklamu za modni brend i rekli su da će mi platiti 400 dolara. Javili su mi da u pet ujutro moram doći na šminkanje. Šminkali su me sat i pola i onda smo se sat vremena vozili na lokaciju snimanja. Snimala sam od osam ujutro do 4 popodne bez pauze za ručak i stalno su me požurivali. Dok su me fotografirali, stilist i frizeri su se odmarali, a kad sam se presvlačila, fotograf se odmarao. Samo je manekenka konstantno na nogama, a nikog za nju nije briga. Na kraju sam zaradila 20 funti po satu, jer sam radila od pet ujutro do četiri popodne", ispričala je.

Osim što je loše i rijetko plaćaju, često joj se događa da joj modne kuće kradu fotografije s Instagrama i koriste ih kao reklamu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.