Marijan Ivanček izrađuje legendarni zrakoplov: "Penkala bu opet letel!"

"PENKALA bu opet letel", sigurnim glasom rekao nam je Marijan Ivanček, modelar i jedriličar zahvaljujući čijim će rukama nebo iznad Zagreba ponovno zaparati zrakoplov, čije je nacrte prije stotinjak godina izradio glasoviti Slavoljub Penkala. Ivanček, otkriva nam, nije ni minute dvojio prije nego se odlučio prihvatiti prijedlog veterana Aerokluba Zagreb da baš on bude taj koji će Penkali udahnuti život za 100. godišnjicu Zrakoplovstva u Hrvatskoj.

"Kad sam bio mali modelar onda sam radio male modele i sanjao kako ću, kada budem veliki, raditi velike modele u kojima ću moći i letjeti"

"Ideja o izradi Penkalinog zrakoplova rodila se prije tri godine kada smo razmišljali na koji način obilježiti ovaj veliki jubilej. Iako u našem klubu djeluju vrsni modelari, moje kolege predložile su da ja izradim Penkalin zrakoplov i na to sam drage volje pristao", kazao nam je Marijan Ivanček. Izrada ovog zrakoplova svojevrsno je ostvarenje sna ovog modelara jer je još kao dječak maštao kako će svojim rukama stvarati prekrasne zrakoplove.

"Kad sam bio mali modelar onda sam radio male modele i sanjao kako ću, kada budem veliki, raditi velike modele u kojima ću moći i letjeti. U vrijeme Jugoslavije ta je želja bila teže ostvariva, no tamo pred raspad te države moja dva prijatelja i ja uspjeli smo napraviti jedna mali dvokrilac, nazvan Štiglec, koji i danas leti na Lučkom", prisjetio se Ivanček. Nakon Štigleca, spretne ruke ovog majstora popravile su i napravile mnoge letjelice, no posljednjih godinu i pol dana sav njegov trud, u prosjeku osam do deset sati dnevno, ulaže se u Penkalino remek djelo.

"Prvi radovi na Penkalinoj letjelici počeli su prošle godine u proljeće, a prva financijska sredstva smo dobili od supruge Đure Gavrilovića i to 15.000 kuna. Nakon toga uslijedilo je i 13.000 kuna od kluba veterana te 46.000 kuna od Zajednice tehničke kulture. To su dovoljna sredstva za materijal i meni za naknadu za rad, međutim još nam nedostaje sredstava da Penkala uistinu poleti. Ovim bih putem zamolio dobre ljude da nam pomognu. Što nam točno treba, mogu provjeriti na internet stranici www.100godina.hr", istaknuo je Ivanček. Dodao je kako je veliku pomoć pri izradi "Penkale" dobio od Zrakoplovno-tehničkog zavoda iz Velike Gorice, koji je napravio sve metalne dijelove zrakoplova, dok ga trgovina vijaka Kranjčec svakodnevno opskrbljuje vijcima i to besplatno.

"Uz malu pomoć dobrih ljudi, vjerujem kako bu Penakala opet letio na zagrebačkom aeromitingu 28. kolovoza"

"Sve sitne dijelove zrakoplova izradio sam kod kuće tijekom zime i onda ih, komad po komad, donio na Lučko i tu slagao u cjelinu. Uz malu pomoć dobrih ljudi, vjerujem kako bu Penakala opet letio na zagrebačkom aeromitingu 28. kolovoza. Zapravo, nadam se da će letjeti i prije, tek toliko za svoju dušu da ga probam", ističe Ivanček. Inače, Marijan Ivanček zrakoplovstvom se počeo baviti još 1949. godine, isprva izrađujući modele zrakoplova, nakon čega je pohađao Zrakoplovnu školu u Daruvaru i završio osnovnu obuku za jedriličara. I danas je veliki zaljubljenik u jedrilice o kojima priča s nevjerojatnom ljubavlju. Štoviše, svoju je ljubav prema tim letjelicama pretočio i u mnoge inovacije.

"Mene nikad nije zanimalo motorno letenje jer sam u duši oduvijek bio jedriličar. Upravo zbog toga htio sam napraviti jedrilicu za koju mi ne bi trebala ničija pomoć. To vam je u jedriličarstvu nevolja jer puno vremena trošite dok vas netko podigne u zrak, a jako malo vremena provedete u letu. To me je ponukalo da konstruiram i izradim novu jedrilicu, koja ima pomoćni motor, tako da mogu poletjeti kad god ja to hoću. Upalim motor, kontroli leta javim da letim, pustim motor da radi 15-ak minuta i pronađem mjesto gdje mogu letjeti bez motora", rekao nam je Marijan Ivanček. Remek djelo ovoga modelara imat ćete prilike vidjeti na zagrebačkom aeromitingu 28. kolovoza na aerodromu Lučko. Osim Penkalinog zrakoplova, na Lučkom vas očekuje i do sada neviđeni air race, kao i veliki Open air festival na kojemu će nastupiti Majke, Zadruga, Kino klub, Cinkuši, Pips, Chips & Videoclips, kao i mnogi demo bendovi.

"Glavu gore, vidimo se na Lučkom", poručio je za kraj Ivanček.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.