Među top 10 europskih mjesta je regija o kojoj mnogi u Hrvatskoj posprdno govore

Foto: 123RF

LONELY PLANET svake godine napravi popis deset destinacija koje treba posjetiti te godine, a 2019. profitirale su Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Naime, na četvrtom mjestu nalazi se Hercegovina, dok je Istra na desetom mjestu.

"Kad spomenemo Hercegovinu, vjerojatno će vam na pamet pasti Bosna koja je s njom geografski povezana te veličanstveni Stari most u Mostaru. Ono što nećete zamisliti jesu gomile ljudi koje ovamo dolaze svakog ljeta kako bi uz pomoć odgovarajućih filtera snimili savršenu fotografiju nevjerojatne kamene strukture", piše Lonely Planet, koji svojim čitateljima preporučuje biciklističku stazu CIRO, posjet srednjovjekovnom Počitelju te obilazak Vjetrenice i Lukomira.

Kad je riječ o Istri, Lonely Planet piše: "Bilo da je riječ o vapnenačkoj rivijeri poluotoka u obliku srca, veličanstvenim spomenicima ili ljubavi prema finoj hrani (i slabosti prema vinu), nešto je kraljevsko u Istri. Možda je baš zato bila toliko poželjna kod Rimljana, Mlečana i vlasti Austro-Ugarske koji su se stoljećima borili za ovu lijepu, plodnu zemlju."

Dodaju da je danas ovaj poluotok veoma dostupan zbog brojnih avionskih letova, a savjetuju posjet Puli, Poreču i brojnim ljetnim muzičkim festivalima te odlazak u potragu za tartufima.

Na prvom mjestu našle se slovačke Visoke Tatre, a slijede ih Madrid te islandski Arctic Coast Way. Iako je Island proteklih godina napučen turistima, stručnjaci ovaj dio te zemlje, koji se proteže duž sjeverne obale između 21 sela, nazivaju najboljim načinom da upoznate taj otok.

Četvrta je Hercegovina, slijede je talijanski Bari, francuski Lyon, Liechtenstein i švicarski Vevey, a popis završava Istrom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.