Mihael gostovao u RTL Direktu nakon što je prehodao 1100 km: "Pokret liječi"

Screenshot: RTL

MIHAEL STRLE nedavno je završio svoju višemjesečnu avanturu u sklopu projekta Korak iznad. U nešto više od tri mjeseca prešao je 1100 kilometara duž staze Via Adriatica i stigao do rta Oštra, a cijeli njegov put i doživljaje mogli ste pratiti na Indexu.

On je svoj put posvetio oboljelima od reumatoidnog artritisa, od kojeg boluje i sam. Unatoč bolovima koji su ga pratili tijekom hodanja, Mihael je uspio ostvariti svoj cilj te svoje tijelo doveo do samih granica izdržljivosti. O svom putu govorio je u RTL Direktu.

"Hodam kao i svi drugi ljudi, samo što imam te neke druge izazove koji me uspore, moram paziti na zdravstveno stanje, nije samo koncentracija samo na stazu", rekao je Mihael. Na pitanje boli li ga tijekom avantura, kaže Mihael odgovara potvrdno. "Primam terapiju još uvijek, ali izdržavam", napominje. 

Mihael napominje da mu je ovo bio izazovan pothvat. 

"Kako sam ulazio u stazu tako su se mijenjali i uvjeti", rekao je Mihael. Uz njega je sve to prolazio i najhrabriji među svim psima - Oscar, koji je također bio večeras gost u emisiji. Iako je pred njim bio naporan put od više od 1000 kilometara, Mihael je imao veliku želju prijeći ga.

"U sebi sam imao želju i motivaciju zašto hodam i doista sam želio završiti", rekao je. Napominje da javnost treba više znati o reumatoidnom artritisu i da bi volio u budućnosti više osvijestiti javnost o bolesti od koje boluje i on i mnogo ljudi.

"Ljudi bi se iznenadili da je to bolest širokog spektra i da zahvaća i mlade osobe, ne samo stare. Htio bih proširiti svijest o tome", kaže Mihael, čija bolest je u remisiji. Napominje da "pokret liječi".

Bio je ponosan nakon prehodanih 1100 km

Staza je bila zahtjevna, kaže Mihael, te da nema trgovina u kojima bi mogao nabaviti hranu, a pri prehrani najveća pomoć su mu bili prijatelji. Po završetku puta imao je podijeljene emocije.

"Miks emocija. Bilo mi je žao što je završilo, drugim dijelom sam bio ponosan i zadovoljan", kaže te dodaje:

"Počeo sam dobivati nove vrijednosti, počeo sam razmišljati u novom smjeru, nisam više toliko fokusiran na karijeru i struku."

A što bi Mihael rekao nekome tko boluje od reumatoidnog artritisa?

"Nek si uzme vrijeme da to prihvati i probavi, a kasnije čovjek ne smije klonuti duhom. Svaki dan jedan korak dalje je veliki osobni korak za njega", kaže. 

Mihael je o svom putu od Istre do Prevlake ranije već govorio za Index, a što nam je rekao možete pročitati OVDJE.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.