Mihael hoda 1100 km da pruži podršku ljudima koji boluju od istog stanja kao i on

Foto: Mihael Strle

MIHAEL STRLE jutros je rano krenuo na putovanje života. Pred njim je 1100 kilometara Via Adriatica Traila, 23 planinska vrha i 60 dana borbe sa svojim tijelom i umom. Na Rtu Kamenjak, Mihael je započeo projekt Korak iznad, putovanje u svrhu podizanja svijesti o bolesti s kojom se i sam bori - reumatoidnom artritisu.

Među sponzorima njegovog projekta su i HT i Xiaomi. Mihael također ima podršku Udruge Remisija koja se bori za biološku terapiju dostupnu svim oboljelima od upalnih reumatskih bolesti.

"Put će biti izazov, ali osluškivat ću svoje tijelo"

"Probudio sam se u 6, dani prije toga su protekli u pripremama, što je malo potrajalo i pomaknulo start za dva dana, ali evo nas, idemo... Startali smo s najjužnije točke u Istri, Rta Kamenjak, što je malo dalje od predviđenog početka staze Via Adriatica, ali htjeli smo se malo zagrijati", priča nam jutros dobro raspoloženi Mihael.

 

Iako se u ovu avanturu zaputio sam, samo sa svojim psom Oscarom, na početku puta podršku mu je odlučio pružiti prijatelj Alen.

"Sa mnom je jutros krenuo prijatelj Alen Milanović, u znak podrške. Alen će sa mnom biti prvih tjedan dana, možda čak i dva, vidjet ćemo kako će se stvari razvijati", objašnjava nam Mihael.

Strahova u njemu ima, priznaje.

"Bolujem od reumatoidnog artritisa i to će mi ujedno biti i najveći izazov ovog puta - suočavanje sa strahom od bolesti i prilagodba tom stanju tijekom hodanja. Najviše se bojim aktivacije nekih novih upalnih točaka, koljena, nekih novih tetiva... Znam da moram slušati tijelo, biti strpljiv i hodati onoliko koliko mi tijelo to dozvoli, a ne onoliko koliko bih ja htio. To me plaši", priznaje.

Na put je krenuo s 20 kilograma opreme i hrane na leđima. "Trenutno nije izazov hodati, već to sve nositi na leđima", šali se.

"Imam veliku podršku obitelji i okoline"

Mihaela ste već mogli upoznati kroz tekstove na Indexu. Nedavno je biciklirao hrvatskom obalom sa Slavenom Škrobotom, a prije toga je kajakario od Korčule do Pule

Priznao nam je tad da nije baš imao podršku okoline u nekima od tih pothvata. Sad su stvari sasvim drugačije, kaže.

"Imam podršku obitelji, pogotovo sestre. Naravno, svi se oni brinu, najviše roditelji, ali potpuno razumiju zašto to radim. Ovo je sad malo drugačije od kajakarenja, ljudima je hodanje puno poznatije i zvuči im prirodnije te zato i više podržavaju. Naravno, kada shvate i da je tu riječ o podršci oboljelima od artritisa, onda im je sve to automatski prihvatljivije", zaključuje Mihael.

Inače, reumatoidni artritis je kronična upalna reumatska bolest. Glavno i prepoznatljivo obilježje bolesti su otekline i bolovi zglobova na rukama i nogama. Bolest se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, no najčešće se pojavljuje u mlađoj srednjoj životnoj dobi.

Mihael naglašava da na ovo putovanje kreće da bi oboljelima od te bolesti od koje i sam pati pokazao da ne trebaju odustati te da je sve moguće uz motivaciju, optimizam i dobru volju. U tom plemenitom naumu pratit će ga Index.

Putovanje, osim na Indexu, možete pratiti i na Mihaelovom Instagram profilu.

Sadržaj omogućuju Xiaomi Hrvatska i Hrvatski Telekom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.