Možda cijeli život jedete pizzu pogrešno. Evo kako to rade Talijani

Foto: Pépé pizza place

PIZZA kakvu danas svi poznajemo - napravljena s umakom od rajčice, sirom i brojnim dodacima - potječe iz Italije. Postala je popularna u Napulju u 18. stoljeću kao jeftin i hranjiv obrok koji su konzumirali uglavnom seljaci. Moderna pizza kakvu danas rado konzumiramo zapravo se razvila iz ranih napuljskih somuna prelivenih mašću, soli i češnjakom.

Talijani smatraju da je Raffaele Esposito iz pizzerije Brandi izumio prvu modernu pizzu 1889. On je, naime, trebao napraviti razne pizze za kraljicu, pa je napravio jednu s mašću, sirom i bosiljkom, jednu s ribom, a jednu s mozzarellom, bosiljkom i rajčicama kasnije nazvanu po kraljici - margherita. Ostalo je povijest.

Pizza je danas mnogima na vrhu popisa omiljene hrane i svi jednako uživamo u njoj, no način na koji je jedemo ipak se razlikuje. U nastavku doznajte jedete li pizzu ispravno ili ste to možda cijeli život radili pogrešno.

Evo kako to rade Talijani

Vjerojatno dosad niste razmišljali o načinu na koji jedete pizzu, no vrlo je izgledno da to svatko od nas radi na svoj način. Neki pizzu najprije izrežu na jednake trokutiće i zatim nastave jesti prstima, drugi je cijelu rezuckaju nožem i vilicom komadić po komadić, dok treći krenu jesti odmah od sredine i na kraju ostave koru.

Pogrešnog načina vjerojatno i nema, važno je da je pizza ukusna. No poneki savjet bi nam možda i olakšao konzumaciju ovog omiljenog obroka, a ima li boljih učitelja od stvoritelja pizze - Talijana?

Foto: Pépé pizza place

Talijani pizzu krenu jesti čim stigne na stol jer ostaviti pizzu da se hladi uvreda je za pizzeriju. Najčešće je jedu vilicom i nožem, a pizza na stol u talijanskim pizzerijama stiže uglavnom nenarezana pa je prvi korak narezati je na trokutiće. Najprije odrežu šiljati kraj kriške i pojedu ga, te tako nastavljaju prema kori. Kad se pizza malo ohladi i ostane posljednja kriška, tek tada ih možete vidjeti da je uzimaju rukama.

Za sve vas koji pizzu ipak radije jedete rukama, pogrešno je hvatati je za koru jer bi vam mogli ispasti dodaci s nje. Internetom se proširio savjet londonskog stručnjaka za hranu i autora svjetskog vodiča Where To Eat Pizza Daniela Younga. On savjetuje da se kriška pizza presavije u ruci na pola, pa još jednom po pola - kao novčanik, kako bi se lakše grizla i kako ništa od sastojaka ne bi ispalo. Tvrdi i kako je ovo izvorni oblik konzumacije te da se u Napulju pizza jede upravo ovako.

Tko pojede najviše pizze i koje su najpopularnije?

Ne, Talijani ne pojedu najviše pizze u svijetu, ako ste to pomislili. Na iznenađenje mnogih, postoje čak četiri zemlje u svijetu u kojima se pojede više pizze nego u Italiji. Na prvom je mjestu Norveška, u kojoj svaka osoba u prosjeku godišnje pojede čak oko 11 kilograma pizze.

Na drugom mjestu je SAD, u kojem se 350 kriška pizze pojede svake sekunde, a na trećem mjestu je Ujedinjeno Kraljevstvo. Na četvrtom je mjestu Njemačka, a tek na petom mjestu nalazi se Italija. Svaki se dan u Italiji pojede oko milijun pizza, a zanimljivo je kako u ovoj zemlji postoji čak 63.000 pizzerija.

Foto: Pépé pizza place

Pizza se nedvojbene jede u gotovo svim dijelovima svijeta, a prema TasteAtlasu najpopularnije vrste pizza u svijetu su napoletana, margherita, calzone, pepperoni te marinara. Cijeli popis pogledajte ovdje.

Bez obzira na to koja vam je vrsta pizze omiljena i kako je jedete, bitno je da u njoj uživate. A Osječani odnedavno mogu uživati u vrhunskoj pizzi, kao i u drugim talijanskim specijalitetima, u novootvorenoj pizzeriji Pépé pizza place.

Nova gastrolokacija u Osijeku

Centar Osijeka odnedavno je dobio novu pizzeriju Pépé pizza place. Ova moderno uređena pizzerija smjestila se u prostor Hotela Osijek, a moderan ambijent i zanimljiv dizajn mogli bi vam se svidjeti.

Foto: Pépé pizza place

U pizzeriji Pépé pizza place uživati možete u pažljivo osmišljenim pizzama napravljenim s talijanskim namirnicama, ali i drugim talijanskim specijalitetima kao što su salate i lazanje te deserti poput tiramisua, panna cotte i affogata. Uz hranu, Pépé pizza place se ističe i velikom ponudom koktela.

Foto: Pépé pizza place

Stoga, ako ste ljubitelj talijanske kuhinje, posjetite ovu novu gastrolokaciju već ovog vikenda i uživajte u talijanskim specijalitetima koji vas neće razočarati. Više informacija o restoranu možete pronaći ovdje.


Sadržaj donose Index i Hotel Osijek d.o.o. u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.