Možda ipak nismo sami: NASA otkrila više od tisuću novih planeta, neki pogodni za život?

Foto: Twitter

ZAHVALJUJUĆI teleskopu Kepler, NASA je došla do nevjerojatnog otkrića koje bi moglo usmjeriti buduća svemirska istraživanja. Naime, otkriven je najveći skup novih planeta izvan Sunčeva sustava do sada.

Radi se o 1284 novootkrivena planeta. "Ovo otkriće udvostručuje broj planeta dosad otkrivenih teleskopom Kepler. To nam pruža nadu da tamo negdje, oko zvijezde nalik našem Suncu, postoji i planet nalik našoj Zemlji", rekla je voditeljica istraživanja Ellen Stofan.

Nova 1284 planeta samo su dio svemirskih tijela koje je Kepler otkrio još u srpnju. Tada ih je detektirano 4302, no samo za ove je potvrđeno da se radi o planetima, a ostatak su vjerojatno neka druga svemirska tijela.

Ono što daje nadu da nismo sami u svemiru 21 je planeta na kojima je moguće da postoji voda. Uz prethodno otkrivenih devet s istom mogućnošću, to čini sasvim dobru mogućnost da se na nekome od njih može razviti život ili da se mogu naseliti.

"Prije nego što smo lansirali teleskop Kepler, nismo znali jesu li planeti izvan Sunčeva sustava rijetka ili česta pojava u galaksiji. No, sada znamo da ih je zapravo jako puno te smo samim time korak bliže odgovoru na pitanje jesmo li sami u svemiru", tvrdi astrofizičar Paul Hertz.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.