Može li Spacey popraviti imidž? Stručnjaci kažu da će mu se dogoditi isto što i Deppu

Foto: EPA

Najnovija pravna pobjeda američkog glumca Kevina Spaceyja u postupku zbog optužbi za seksualne prijestupe mogla bi označiti veliki povratak u njegovoj karijeri, kažu stručnjaci, iako su producenti u Hollywoodu i dalje oprezni glede njegove nazočnosti na setu.

Dobitnik Oscara za najboljeg glumca u Vrtlogu života i najboljeg sporednog glumca u Privedite osumnjičene, koji je u popularnoj seriji Kuća od karata imao ulogu beskrupuloznog političara Franka Underwooda, oslobođen je u srijedu na sudu u Velikoj Britaniji od optužbi za devet navodnih seksualnih prijestupa.

"Presuda mijenja sve"

Spacey je tijekom suđenja svjedočio kako je izgubio svoj posao, ugled i "sve u nekoliko dana" kada su se optužbe prvi put pojavile 2017., na vrhuncu pokreta #MeToo. Dok je Spacey tijekom suđenja bio nezapošljiv, ovotjedna presuda mijenja sve, prema njegovom odvjetniku Christopheru Melcheru.

Kao što je karakteristično za Hollywood, sve se na koncu svodi na novac, rekao je Melcher, dodavši da je Spacey i dalje veoma popularan glumac čiji su se obožavatelji svakodnevno pojavljivali kako bi ga podržali na suđenju u Londonu. "Nijedna od odluka pri odabiru glumaca neće biti donesena iz dobrohotnosti. Bit će riječ o želji da se zaradi", rekao je za AFP.

Sam je Spacey u nedavnom intervjuu za njemački tjednik Die Zeit rekao: "U ovom trenutku ima ljudi koji su me spremni zaposliti čim budem oslobođen."

"Producenti će vidjeti ovu sudsku pobjedu i mogu je iskoristiti kao razlog da opravdaju njegovo ponovno zapošljavanje", rekao je odvjetnik Tre Lovell.

"Nespretno upucavanje"

Do oslobađajuće presude je došlo manje od godinu dana nakon što je sud u New Yorku odbacio tužbu protiv njega za seksualni prijestup i nakon što je sud u Massachusettsu odbacio optužbe za seksualno zlostavljanje 2019.

Unatoč uspješnim pravnim procesima, Spaceyjev ugled je pretrpio potencijalno štetne optužbe raznih ljudi, a javno su otkrivene neke sramotne i neugodne pojedinosti. Glumac je priznao da se "nespretno upucavao" jednoj od navodnih žrtvi i da je "seksualno pokušao pristupiti ljudima kako bi olakšao teret samoće".

Njegova se obrana temeljila na nedosljednostima u optužbama i podršci drugih slavnih osoba poput pjevača Eltona Johna. Obujam optužbi protiv Spaceyja mogao bi zabrinuti holivudske producente s pravnog gledišta, a naročito zbog činjenice da su mnoge optužbe došle od kolega glumaca, rekao je Melcher.

Pojavi li se novi navodi, "istiniti ili lažni, producent je upoznat s prošlim optužbama i s činjenicom da ima veću dužnost da zaštiti glumačku postavu i ekipu", kazao je. Melcher je naznačio da bi budući ugovori mogli Spaceyju braniti društvene kontakte s glumcima i filmskim ekipama ili bi mu mogao biti dodijeljen "pratitelj" tijekom snimanja. To bi Spaceyja moglo zaštititi od novih optužbi, a istovremeno producentima dati "oči i uši" kao mjeru zaštite, dodao je.

Može li Spacey popraviti imidž?

Međutim, prema Evanu Niermanu, šefu službe za odnose s javnošću Red Banyan, "pojedinosti suđenja prati tek mali dio populacije". Većem dijelu publike će ostati ključni dojam, a to je da je nevin.

Prošle godine je američki glumac Johnny Depp ostvario pravnu pobjedu u tužbi zbog klevete protiv svoje bivše supruge Amber Heard. Premijeru njegovog najnovijeg filma na festivalu u Cannesu obožavatelji su dobro primili, a on je nastavio biti zaštitno lice parfema Dior.

Kao što je bio slučaj s Deppom, Spaceyjev imidž bi se također mogao popraviti među nekim obožavateljima koji poštuju glumce koji se bore "za ono za što vjeruju da je ispravno", kazao je Melcher. "To što se dogodilo s Johnnyjem Deppom pruža odličan predložak za Kevina Spaceyja", rekao je Nierman.

"Čim je čuo presudu, bacio se na posao, prilike su se počele ponovno pojavljivati. Mislim da će se isto dogoditi i Kevinu Spaceyju", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.