Mrle: Ova pjesma Predraga Lucića bila mi je najveća inspiracija za Mamu ŠČ

Generala proba predstave za koju su Mrle i Ivanka radili glazbu Foto: Čitatelj Indexa

PJESMA Mama ŠČ, koja trenutno mnogima ne izlazi glave, nastala je iz predstave LizistRATa splitskog HNK za koju su Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević stvarali glazbu. Rađena je po motivima Aristofana, Mate Matišića i Predraga Lucića. 

Lucić, svestrani feralovac kojem bi baš jučer bio rođendan, napisao je pjesmu Kupi mi, mama, jedan mali rat, a Let 3 je upravo u njoj pronašao inspiraciju za pobjedničku pjesmu Dore koju ćemo, ako ne dođe do kakvih promjena, gledati na Eurosongu. 

Sinoć je u splitskom klubu Quasimodo održana večer u spomen na Predraga Lucića, gdje je Marina Vujčić, nagrađivana i prevođena književnica te umjetnička koordinatorica predstave LizistRATa, pročitala par njegovih pjesama i skrenula pažnju na ovu zanimljivu suradnju.

Mrle: Pjesma Predraga Lucića bila mi je najveća inspiracija za Mamu ŠČ

Kontaktirali smo zato Mrleta koji nam je opisao kako mu je bilo raditi na predstavi LizistRATa i kako je tekao kreativni proces stvaranja Mame ŠČ.

"Za predstavu su uzeti tekstovi Mate Matišića i Aristofana i jednog koji je meni tu bio najinspirativniji - Predraga Lucića. On spominje: 'Mama idem u rat.' To mi je bila najveća inspiracija da bi uopće napisao tu stvar. Radili smo predstavu dva i pol mjeseca, cijelo ljeto sam bio u Splitu, režirao je Paolo Magelli s kojim Ivanka Mazurkijević i ja radimo već jako dugo i jako dobro, a nakon toga je Magelli došao na ideju da od sve glazbe nastale unutar te predstave napravimo projekt koji bi bio kao nekakva ratna opera. Onda je u sklopu toga kasnije nastala Mama ŠČ. Imamo sad svu glazbu. Treba je malo obraditi i doraditi i zvati goste koji bi pjevali. U jednoj pjesmi je sigurno zastupljen TBF. To je nekako šira slika priče oko pjesme Mama ŠČ. A predstava LizistRATa je fenomenalna. Predivni glumci, mladi, splitski, oni su sigurno budućnost hrvatskog glumišta, neka nova, mlada energija dolazi“, ispričao nam je Mrle. 

VIDEO: Mrle na generalnoj probi LizistRATe

 

Mrle kaže da je za predstavu radio samo glazbu te da nije drkao kurac 

Na pitanje ima li u predstavi elemenata kakvi su zastupljeni u koreografiji Mame ŠČ, odgovara: "Misliš jel ja drkam kurac tu? Samo sam radio glazbu, nisam ništa drugo", pojašnjava Mrle.  

Dodaje da LizistRATa, koja se trenutno ne igra, ali se svi nadaju da će se ovim uspjehom Leta 3 vratiti na kazališne daske, govori o sličnoj, ali opet drugačijoj temi. 

"To je potpuno drugačije. Govori o ženama koje se trude zadržati svoje muškarce u kućama nagovarajući ih. Uvjetuju im da, (a to je po Aristofanu), neće dobiti pičke ako budu išli u rat. To je u biti jedna komična predstava, crna komedija“, kazao je Mrle. 

Rekli smo mu da nam je Mama ŠČ cijeli dan u glavi i da je nikako ne možemo izbaciti te smo najavili da ćemo ga tužiti radi ometanja posjeda. Kaže da je vidio karikaturu Nika Titanika, koji očito ima isti problem. 

Marina Vujčić: Cijeli tim predstave pjesmu Mama ŠČ doživljava svojom

Marina Vujčić, ranije spomenuta umjetnička koordinatorica predstave, priča nam da je glazba koju su Mrle i Ivanka radili, ustvari nosivi stup LizistRATe.

"Glazba je također bila nosivi stup ove predstave, a Magelli je to autorstvo povjerio Damiru Martinoviću Mrletu i Ivanki Mazurkijević. Uz skladanje instrumentalne glazbe za predstavu, njih dvoje udahnuli su novi život i ritam pjesmama Predraga Lucića, ali mirne savjesti možemo reći da je taj proces bio uzajaman i da su Predragove pjesme dubinski utjecale na sve nas, da su nam bile putokaz u mišljenju koje pogađa naš stav prema ratu, ali ga nitko ne zna tako točno i moćno formulirati kao Predrag Lucić. Stvarno me ne čudi da je Damir Martinović Mrle iz tog iskustva sačuvao i razvijao osjećaj koji ga je inspirirao za pjesmu Mama ŠČ. Zato cijeli tim predstave LizistRATa tu pjesmu doživljava kao "našu", jer jako dobro razumijemo iz kojeg je iskustva i osjećaja nastala", kaže Vujčić. 

Predstava je odgovor na rat u Ukrajini

Predstava je nastajala u ljeto 2022. godine za tradicionalni program HNK Split - Splitsko ljeto. 

"Iako je prvotni plan za Splitsko ljeto bio drukčiji, u međuvremenu je počeo rat u Ukrajini i smatrali smo da nema teme koja u tom trenutku može biti važnija od poruke o besmislu i užasu rata. Paolo Magelli i dramaturginja Željka Udovičić u startu su imali na umu antiratne pjesme Predraga Lucića kao nosivi lajtmotiv predstave pa smo izabrali sedam songova koje je Predrag 2013. godine pisao za kazališne predstave Majka Courage i njezina djeca u režiji Dušana Jovanovića i Tri mušketira u režiji Kokana Mladenovića“, pojašnjava koordinatorica projekta. 

Ovo je pjesma Predraga Lucića, Kupi mi, mama, jedan mali rat:

KUPI MI, MAMA, JEDAN MALI RAT
 

Kupi mi, mama, jedan mali rat
Kakav nitko nema,
Sa mnom neka raste;
 
Kupi mi, mama, jedan mali rat,
Neka druga djeca
Zavide i pate.
 
A kad veći budem no stariji brat,
I rat bit će velik,
Dijelit ću ga svima;
 
Prosjaku i kralju jednako ću dat,
I ranu i čelik
Neka svatko ima.
 
***
 
Kupi mi, mama, cokule za rat,
Da po svijetu gazim
Kao pravi momak.
 
Cokule, mama, što će puta znat,
I kada ih skinem
Da se čuje korak.
 
***
 
Skuhaj mi, mama, jedan krepki rat,
U ratu je snaga,
Daj da budem jači.
 
Začina stavi, putem ćeš ih brat,
A topovskog mesa
Uvijek će se naći.
 
***
 
Kupi mi, mama, zastavu za rat,
Kod Boga u radnji,
Gdje služi Sveti Petar,
 
Dugu da čitav pod nju mogu stat,
Neka dah moj zadnji
Za nju bude vjetar.
 
***
 
Kupi mi, mama, jedan mali rat,
Stalno da se vrti,
Ne daj mu da stane.
 
Kupi mi rat što Bogu neće dat
Da me kurvi Smrti
Privije na rane…
 
Kupi mi, mama, jedan mali rat!

Pročitajte više