Na današnji dan ubijena je najljepša glumica Hollywooda, izbodena je pred porod

Foto: Profimedia

JEDNA od najslavnijih holivudskih glumica svog vremena i supruga redatelja Romana Polanskog, Sharon Tate, tragično je preminula na današnji dan 1969. godine nakon što su je izboli članovi kulta "Obitelj" Charlesa Mansona. U vrijeme ubojstva bila je u devetom mjesecu trudnoće i odbrojavala je dane do poroda.

Kobnog dana na Beverly Hillsu Tate je bila u društvu nekolicine prijatelja, čekajući da se njezin suprug Roman Polanski vrati kući. Nesretna glumica je nasmrt izbodena, a obdukcijom je utvrđeno da je zadobila 16 uboda nožem.

Sharon Tate rođena je 24. siječnja 1943. godine u Dallasu. Osim tragične smrti, Tate je imala i težak život. Odrastala je bez oca, koji je zbog svoje karijere bio često odsutan, a njezina majka Doris od malih ju je nogu vodila na razna natjecanja ljepote. Tako je sa samo 6 mjeseci dobila titulu Miss Tiny Tot 1943. godine, nakon čega je tijekom sljedećih godina pokupila više titula u Europi i Americi.

Ed Sanders u svojoj je biografiji Sharon Tate: A Life otkrio kako je glumica bila silovana kad je imala 17 godina tijekom spoja s vojnikom u Italiji. To je bila dugo čuvana tajna koju je kasnije rekla Polanskom, na što je on rekao kako ju to nije "emocionalno obilježilo".

Život su joj obilježile tragične ljubavi

Željela je postati poznata glumica i "nova Marilyn Monroe američkog kina", a s 20 godina potpisala je ugovor s producentom Martinom Ransohoffom, koji ju je ubrzo poslao na dodatni tečaj glume u New York, gdje je upoznala svog prvog muža, francuskog glumca Philippea Forqueta.

Nije trebalo dugo da krenu glasine o njihovoj vezi i o tome da je Sharon zarezala Forquetova prsa razbijenom bocom vina, a on nju tukao. Ransohoff je zahtijevao od Tate da prekine tu vezu, što je ona i napravila.

Nakon što se spetljala s glumcem Steveom McQueenom, zaručila se za Jaya Sebringa, frizera poznatih i slavnih, a nakon njega započela je ljubavnu aferu s Romanom Polanskim. Par se navodno zaljubio kad su živjeli u istom kvartu u Londonu, a već 1966. živjeli su skupa, nakon što je Tate prekinula zaruke s frizerom.

Tate je jedna od prvih glumica koje su se pojavile gola pred kamerama, što je šezdesetih još uvijek bio kontroverzan potez u Hollywoodu. Ed Sanders tvrdi da je Polanski često organizirao orgije u njihovom domu u Los Angelesu. 

Snimao bi te tulume i snimke orgija puštao na tulumima svojim poznatim prijateljima, a priča se i da je bio sklon kontroliranju njezina života do te mjere da je birao što će odjenuti. 

"Kad bi se pojavila negdje u javnosti s Polanskim, nikad nije govorila jer se osjećala neadekvatnom progovoriti uz njega. Njezin problem je bio što je bila jako lijepa i ljudi su gubili glavu za njom i fantazirali o njoj. Ipak, Polanski nije stao na fantazijama, već je preuzeo kontrolu", rekao je.

Polanski je želio da pobaci

Sharon je kasnije glumila u filmovima The Fearless Vampire Killers i Eye of the Devil, a tom prilikom je upoznala magičara Alexa Saundersa, koji ju je navodno uvukao u crnu magiju. Tate je bila svjesna kako nije dobra glumica te kako je angažiraju zbog njezinog izgleda. "Ne zavaravam se. Ne mogu se vidjeti kako izvodim Shakespearea", rekla je.

Nakon što je saznala da je trudna i odlučila roditi, Polanski nije bio sretan. Želio je da pobaci i nije se htio brinuti o djetetu. Tate je u to vrijeme saznala za njegove afere i razmišljala o rastavi. Ubrzo je dosadila Polanskom, koji je prestao spavati s njom i varao ju je s drugim ženama. "Imamo dogovor. Roman mi laže, a ja se pravim da mu vjerujem", rekla je Tate. 

Njihova kuća postala je leglo orgija, kokaina i halucinogenih droga, tvrdi Sanders. Dok se družila s četiri prijatelja, 8. kolovoza 1969. godine, u njenu kuću upali su Mansonovi sljedbenici. Sharon je izbodena 16 puta, a na beživotnim tijelima drugih žrtava ukupno su izbrojane 102 rane.

"Obitelj" Charlesa Mansona, po njegovoj naredbi, odlučila je usmrtiti sve koji se nalaze u vili Romana Polanskog jer je ona u pomračenom umu monstruma predstavljala simbol odbacivanja ljudi.

Sektaši nisu marili ni za Sharonino preklinjanje da poštede život njezinom nerođenom djetetu, nego su uživali u patnjama žrtava koje su prethodno vezali užetom. Manson je uhićen u listopadu iste godine te je sa svojom sektom osuđen na smrt, a kasnije je kazna preinačena u doživotnu. 

Quentin Tarantino snimio je film Once Upon a Time In Hollywood, koji je utemeljen je na istinitoj priči o najgorem ubojstvu koje je Hollywood ikad vidio, a Sharon Tate je u filmu glumila Margot Robbie.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.