Na japanskom otoku živi šest puta više mačaka nego ljudi, psima je zabranjen pristup

Foto: Shutterstock

Japanski otok Tashirojima, poznat i pod nazivom Mačji otok, pravo je carstvo mačaka. Ima ih otprilike šest puta više nego ljudi. Pedesetih godina prošlog stoljeća na otoku je živjelo oko tisuću ljudi, a danas je taj broj deset puta manji - samo stotinjak stanovnika, i to uglavnom starije životne dobi. Za razliku od ljudi, mačja populacija nije u padu, piše Japan Guide.

Dovedene su na otok da love miševe

U 17. i 18. stoljeću glavna otočna djelatnost bila je proizvodnja svile i ljudi su držali mačke kako bi gusjenice i larve dudova svilca zaštitili od miševa i štakora. Zbog toga su one dovedene na otok. Kad je proizvodnja svile prestala, otočani su živjeli od pletenja i krpanja ribarskih mreža, a mačke su i dalje uživale na otoku.

Veterinar ih obilazi šest puta godišnje

Smatralo se da donose sreću i da je ljudima, da bi ih sreća pratila, dovoljno da im se putovi ukrste s mačjima. Boja mačke tu ne igra nikakvu ulogu, tako da su crne mace na ovom mjestu sretnije nego na mnogim drugim. Za to se brine i veterinar, koji šest puta godišnje dolazi u redovne posjede i pregled svih mačaka.

Mace su postale simbol otoka te slobodno šetaju ulicama i čini se da uživaju u pažnji koju dobivaju od turista koji ih fotografiraju i igraju se s njima. Sve su pitome i razmažene, što dovoljno govori o tome koliko su voljene.

Zanimljivo je i da psima pristup na Tashirojimu nije dopušten.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.