Na maturama poznatih Hrvata bilo je svega: "Rep od jeftine kose, par kila viška"

Foto: Privatni album

DOK SE maturanti spremaju za važnu, ali stresnu maturalnu večer, svoje stare slike i sjećanja vade i brojna domaća lica s naslovnica. Danas su zvijezde s (uglavnom) nepogrešivim modnim stilom, ali u doba kad su se kao maturanti počeli probijati kroz život situacija je bila, najblaže rečeno - ponešto drukčija. Dok su jedni večer proveli "u magli", a drugi na pristojnoj večeri s roditeljima i profesorima, gotovo svi sudionici našeg "maturalnog okruglog stola" s teškim sramom gledaju na modni stil kojim su te večeri pokušali pomesti konkurenciju.

"Moja je maturalna večer bila ravno 2000. godine! Sjurila sam se na nju direktno s nekog eventa koji sam tada radila, a koji je zahtijevao afro pletenice. Spominjem to jer su mi roditelji za maturalnu poklonili prekrasnu crnu čipkastu haljinu, što bi značilo - styling je bio osebujan. Frizuru sam potisnula, haljinu i dalje u ormaru čuvam kao dragu uspomenu", otkriva Tatjana Jurić i dodaje kako je njezina norijada uključivala puno brašna i vode te nula incidenata.

A iako joj potpetice i pripijene haljine danas nisu nepoznanica, Mirela Priselac Remi iz grupe Elemental upravo je na maturalnoj večeri morala probiti led. "Haljinu sam birala jako dugo, jer nikako nisam mogla naći nešto što bi prema mojim zahtjevima bilo cool. Naime, u srednjoj školi sam nosila široke hlače i majice s kapuljačom, reperski đir. I kako sad naći haljinu koja bi odgovarala tome? Nemoguća misija! Na kraju sam morala kapitulirati i kupiti haljinu koja mi se, naravno, činila preobičnom, ali eto... Bio je jedan mali, slatki butik na Britancu gdje sam je kupila. Shot me otpratio do Sheratona gdje smo slavili maturalnu, a ostatak večeri mi je pomalo u magli jer smo se dobro opustili i proveselili. Sjećam se da sam većinu večeri provela bosa jer su me žuljale cipele na petu. Tranzicija iz tenisica u štikle nije prošla bezbolno!" prisjeća se Remi.

Ecija u Severini lijepila trepavice

Svoje se modne eskapade dobro sjeća i voditeljica Ecija Ivušić, a za nju ima i - foto dokaz. "Najviše se sjećam stylinga i priprema. To mi je bio prvi veći event u životu i sjećam se da sam se prilično dugo pripremala. Imala sam haljinu Linee Exclusive, a model se zvao Severina. Sama sam se šminkala i prvi put u životu lijepila umjetne trepke, što je, morate priznati, bilo poprilično napredno s obzirom da se događalo prije 15 godina", kaže nam Ecija i dodaje kako je njezina norijada bila poprilično mirna, bez vode, brašna i ostalih "pomagala".

I pjevač Saša Lozar te je važne večeri bio pravi - modni biser. "Styling je bio sve! Mama je potrošila bogatstvo jer se njezin sin sa sela morao pokazati. Sivo odijelo i poluprozirna crna košulja kratkih rukava sa širokom kragnom! Čisti bombon. Oduvijek sam imao viziju po pitanju stila. Večera je bila u Esplanadi i bili smo kulturni. U dvorani. Van dvorane je bila druga priča. No nije bilo nekih ispada, ispumpavanja i slično. Bili smo cool ekipa koja se znala veseliti bez pretjerivanja. Nije bilo pretjeranog ljubovanja jer malo jači, rumeni i plavi dečko sa sela nije očito bio neka prilika", kroz smijeh se prisjeća Lozar.

Sementa nije znala da mora tulumariti sedam dana

Pjevačica i glumica Sementa Rajhard maturirala je prije sedam godina, a večer joj je obilježila i mala drama. "Haljina koju sam dala šivati po mjeri nije odgovarala i sat vremena prije odlaska na maturalnu večeru s mamom sam utrčala u prvi butik. Sve ostalo bilo je savršeno i ostalo zapamćeno kao predivna noć gimnazijalcima iz Oroslavja. Kako sam ja dotepenka Opatijka koja je došla živjeti u Zagorje, nisam znala da je norijada tu punih sedam dana, i to sve dok vlada stres oko zaključivanja ocjena. Tema nam je bila rastafarian, sedam dana smo u školi molili za bolje ocjene uz pjevanje i feštanje odjeveni u šarene prugice", kaže Sementa.

Njezina kolegica Beta Sudar maturirala je prošle godine pa su sjećanja itekako svježa. "Za tu sam prigodu odlučila zaobići uobičajeni modni kodeks koji nalaže nošenje haljine pa sam odabrala bijelo-šareni kombinezon u kojem sam se osjećala i ugodno i lijepo. Sama sam se našminkala. Moj zgodni prijatelj iz razreda Patrik bio mi je pratnja, plesali smo cijelu noć i toliko smo se super svi zabavljali da smo zaboravili na fotkanje pa zapravo ni nemam puno fotki s maturalne", kaže Beta i dodaje kako je i norijada bila pravi doživljaj. 

"Od prvog razreda srednje pjevala sam na svakoj norijadi pa tako i na mojoj prošle godine koja je organizirana na gradskom trgu u Valpovu i na kojoj smo tradicionalno plesali kvadrilju. Obzirom da smo završili srednju ekonomsku, na majicama nam je pisalo: Tko šiša biro, uplati mi na žiro!", priznaje Beta.

Pjevačica Neda Parmać na svojoj je maturalnoj večeri, pak, htjela izgledati kao Shakira u spotu za hit "Objection". "Naravno da moja haljina nije izgledala ni približno kao Shakirina ali je zato maturalna večer ostala u lijepom sjećanju", kaže Neda, a slične dojmove sa svoje maturalne večeri u Čakovcu nosi i pjevač Bojan Jambrošić. "Cilj je bio što više plesati a i izboriti koji ples s učiteljicama", prisjeća se Bojan.

Marijana majstorica rime, Petra kraljica večeri

A još u srednjoškolskim danima, Marijana Batinić i Petra Nižetić bile su nerazdvojni tandem s važnim ulogama u "operaciji matura". Petra je, naime, proglašena kraljicom maturalne večeri, a Marijana je bila zadužena za tzv. "školske vrapce", odnosno obrade poznatih pjesama posvećene profesorima. "Nije baš da se divim fotografijama svoje maturalne večeri. Dugi konjski rep od jeftine umjetne kose, prenaglašeni make-up, par kila viška i trash svjetlucava haljina nemaju veze s mojim današnjim stilom. Nabadale smo u previsokim štiklama i bile jako važne", kaže Marijana, a svoje maturalno prisjećanje završava detaljem koji vjerojatno povezuje baš sve bivše maturante: "Kući smo došle oko podneva na opće zgražanje naših roditelja!"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.