Na ovoj fotki biciklistice iz Zagreba je i prekršaj koji košta čak 1000 kuna

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

"VOZAČ vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom", kaže zakon.

Kako je prije nekoliko godina izbačena riječ "motornog" ispred vozila, ova se kazna počela odnositi i na bicikliste, a na njih se odnosi i povećanje kazne za to djelo. Naime, umjesto 500 kuna, kazna od 1. kolovoza iznosi čak 1000 kuna.

Da biciklisti i dalje koriste mobitele tijekom vožnje, dokazuje ova fotografija biciklistice iz centra Zagreba. Iako je vjerojatno smatrala da je manja opasnost popričati na mobitel u pješačkoj zoni, činjenica je da u slučaju opasnosti ne može sigurno zakočiti.

Ako ste na biciklu, dužni ste se kretati biciklističkim stazama ili trakama, a ako ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. Ne smijete skidati obje ruke s upravljača, pridržavati se za druga vozila, a ako se vozite u skupini biciklista, trebate se kretati jedan iza drugoga.

Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju na glavi nositi zaštitnu kacigu, a starijima od 16 godina se preporučuje nošenje kacige.

Kazna za vozača bicikla za vožnju pod utjecajem alkohola je 500 kuna, a za kršenje ostalih navedenih odredbi novčana kazna iznosi 300 kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.