Najbogatija žena na svijetu ima 44 milijarde dolara na računu, a njen život sve je samo ne sretan

Foto: Guliver Image/Getty Images

VLASNICA L'Oréala i prema Forbesu najbogatija žena na svijetu, Liliane Henriette Charlotte Bettencourt ima 94 godine i fascinantnu životnu priču iza sebe. Kao što priliči vlasnici najvećeg kozmetičkog brenda na svijetu, prava je dama, a iako boluje od demencije, trudi se ne posustati. Iako je najbogatija žena u povijesti, zanimljivo je da je danas tek 13 najbogatija osoba na svijetu (da, prvih 12 na ljestvici su isključivo muškarci).

Medije pak najviše zanimaju narušeni odnosi s članovima njene obitelji. Naime, kad ležite na 44 milijarde dolara, jasno je da ima puno onih koji su već napikirali vaše bogatstvo.

Njena životna priča ukratko glasi ovako: Rođena je u obitelji Eugenea Schuellera, osnivača jedne od najvećih kozmetičkih kompanija na svijetu. Kad je imala pet godina, majka joj je umrla pa je bila veoma vezana uz oca. S 15 godina počela je raditi u obiteljskoj kompaniji, a s 28 udala se za francuskog političara Andrea Bettencourta i rodila mu kćer Françoise 1953.

Četiri godine kasnije naslijedila je L'Oréala nakon što joj je otac umro. Dionice kompanije našle su se na burzi 1963., no Lilliane je ostala većinska dioničarka. U strahu da joj kompaniju ne nacionaliziraju 1974., zamijenila je gotovo polovicu svojih dionica za tri posto udjela u vlasništvu Nestlea.

Ipak najviše pažnje javnosti privukla je mutna priča koju je zakuhao francuski pisac, umjetnik i fotograf François-Marie Banier. Prije 24 godine on i Lilliane su se zbližili, a ona mu je dala poklone u vrijednosti od čak 1,3 milijarde dolara. Među tim poklonima bile su premije od njena dva životna osiguranja, 11 umjetničkih djela među kojima su bile slike Picassa, Matissea, Mondriana, Delaunaya i Legera, fotografija nadrealista Mana Raya i gotovina.

Mjesec dana nakon što joj je umro otac, njena kći Françoise tužila je Baniera, optužujući ga za iskorištavanje psihičke i fizičke slabosti njene majke kako bi se domogao njenog bogatstva. Slučaj je završio na sudu, no sve je zapelo kad se Lilliane odbila podvrgnuti psihijatrijskom vještačenju.

U međuvremenu su procurile snimke koje je napravio Lillianin butler Pascal Bonnefoy. On se bojao da njegova poslodavka boluje od Alzheimera te da će je neki zbog toga iskoristiti. Snimke je predao policiji, a na njima se moglo čuti da je Lilliane imenovala Baniera svojim jedinim nasljednikom. Jedino što ne bi naslijedio su dionice L'Oreala, koje su već ranije prebačene na njenu kćer i dva unuka.

Potom je uslijedio novi obrat, majka i kći su se pomirile, povučene su sve tužbe, Banier je postao prošlost, a izbačen je i iz oporuke. Pomirenje nije dugo trajalo, jer su se već sljedećeg ljeta Lilliane i Françoise ponovno posvađale nakon što je starija izjavila da je psihijatrijska pomoć potrebna mlađoj. Od 2014. zbog Lillianinog narušenog zdravlja, kontrola nad kompanijom sudski je povjerena njenoj kćeri, dok se o Lillianinom zdravlju brine njen unuk Jean-Victor Meyers.

Bila je žrtva Ponzijeve sheme, zbog čega je ostala bez 22 milijuna eura. Nakon što je njen batler objavio snimku razgovora s financijskim savjetnikom Patriceom de Maistreom, otkriveno je i da je izbjegavala plaćanje poreza tako što je novac skrivala na tajnim računima u švicarskim bankama. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.