Najbrži bubnjar svijeta u Grožnjanu dodijelio stipendije talentiranim hrvatskim glazbenicima

MALO istarsko mjesto Grožnjan već nekoliko godina za redom ugošćuje velikane svjetske glazbe, a ovog je ljeta, u sklopu kampa za udaraljke, došao čovjek koji nosi titulu najbržeg bubnjara svijeta, Mike Mangini. Uz njega je na kampu prisustvovao i Matt Thompson koji slovi kao jedan od najboljih jazz bubnjara u Americi, član metal benda "King Diamond". Dovođenjem ljudi zvučnih imena na četvrte "Susrete bubnjara Istoka i Zapada", organizator Petar Ćurić uspio je nadmašiti sva očekivanja.

Imajući na umu kriterije prema kojima predavači  moraju biti stručni i kvalitetni edukatori, medijski zanimljivi te imati praktičnu povezanost s glazbom, i ove je godine omogućio mladim hrvatskim talentima da uče od najboljih. Mike Mangini koji predaje na Berkleeju  i s bendom "Extreme" prodao je oko 10 milijuna ploča te Matt Thompson koji je sa svojim metal bendom također ima milijunske naklade, svakako zadovoljavaju kriterije. Čak i sam organizator, Petar Čurić, zadovoljava ove kriterije kao predavač na Academy of Contemporary Music u Londonu, s bogatim predavačkim iskustvom u inozemstvu i magisterijem iz glazbenih znanosti, ispunjava kriterije te je svake godine član žirija koji daje stipendije talentiranim hrvatskim bubnjarima.

Na "Susretima bubnjara Istoka i Zapada" svake godine sudjeluju polaznici iz Hrvatske i drugih zemalja: Slovenije, Austrije, Njemačke, Srbije, BiH i Madžarske. Neki od najpoznatijih polaznika su Damir Šomen koji je bubnjao za Dinu Dvornika i Parni Valjak te Jan Ivelić, dugogodišnji bubnjar TBF-a koji je prošle godine osvojio stipendiju za usavršavanje u New Yorku. Ove godine su je osvojili Mario Klarić iz Karlovca te član varaždinske grupe Voodoo Lizards, Saša Maček. Oni su pobjednici natjecanja koje je organizirano između petorice bubnjara te će dobiti priliku za jednomjesečno usavršavanje na najboljoj bubnjarskoj akademiji na svijetu, smještenoj na Manhattanu.

"Bilo nam je super, Mike Mangini i Matt Thompson bili su u žiriju koji nam je dao stipendije. Dečki su odlični, jako puno smo naučili. Idem u new York na usavršavanje i vidjet ću hoću li ostati i nakon mjesec dana, koliko mi traje školovanje", rekao nam je Saša Maček u razgovoru. Kaže kako mu je ovo jedinstvena prilika za napredak u karijeri te će u Americi svakako pokušati "gurati" svoju grupu Voodoo Lizardse koji od samih početaka pokazuju inozemne ambicije. "To je jedno posebno priznanje i mnogo mi znači. Zahvaljujući školi u Grožnjanu, talentirani bubnjari imaju priliku probiti se i izvan Hrvatske, a entuzijazma i talenata nam ne nedostaje", zaključio je Saša.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.