Najluđi festival na svijetu: Golotinja, utopija i grad koji nestaje bez traga

Foto: Instagram

BURNING MAN mnogi nazivaju najluđim festivalom na svijetu, a iako su temperature ovog ljeta diljem svijeta bile više nego inače, njegove posjetitelje to nije usporilo.

Festival se u Nevadi, točnije u pustinji Black Rock, održao od 25. kolovoza do 2. rujna te je bio jednako fantastičan kao svake godine.

Festival je ime dobio po tradicionalnom paljenju drvene konstrukcije koje se odvija tijekom festivala. Prvi Burning Man održao se 1986. godine u San Franciscu, organizirali su ga Larry Harvey i Jerry James i otad se organizira svake godine od posljednje nedjelje u kolovozu do prvog ponedjeljka u rujnu. Na njemu sudionici mogu izraziti svoju umjetničku stranu i kreativnost.

Kreativnost, umjetničko izražavanje, građanska odgovornost te povezanost zajednice neke su od glavnih načela Burning Mana koji se u međuvremenu od antikapitalističkog boemskog festivala pretvorio u događaj na kojemu za sudjelovanje, prema nekim procjenama, treba izdvojiti najmanje 1500 dolara. Oni najuživljeniji za sudjelovanje znaju izdvojiti i do 20 tisuća dolara.

U Nevadi za vrijeme trajanja festivala doslovno nikne privremeni grad, Black Rock City, koji s desecima tisuća posjetitelja svake godine djeluje pomalo utopijski. Festival nema službeni popis izvođača ili uopće najavljene izvođače, a organizatori ga opisuju kao "skup višestrukih događanja".

Uz brojne umjetnike koji na ovaj festival stižu iz svih dijelova svijeta, ovdje se često mogu zateći i najveći bogataši i poduzetnici iz Silicijske doline, a prizori s festivala izgledaju čarobno...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.