Najveći hit Backstreet Boysa - ne znači ništa. 10 manje poznatih stvari o glazbi

Foto: Profimedia

EVO NAS u još jednom tekstu o stvarima koje možda niste znali o najvećim hitovima. 

Lil Nas X - Old Town Road

Originalna verzija velikog hita američkog repera koštala je otprilike 50 dolara. Lil Nas X studio je platio 20 dolara (bila je to promotivna cijena koju je iskoristio), dok je pjesmu platio 30 dolara internetskom producentu koji mu je prodao instrumental. 

Doduše, cijena je mogla biti puno veća jer korišten je sample grupe Nine Inch Nails. Spletom okolnosti, radilo se o projektu grupe koji nije zaštićen na isti način kao i njihove ostale pjesme jer radilo se o specifičnoj zaštiti prava koja je svima omogućila da koriste dijelove pjesme pod uvjetom da od toga ne zarađuju novac. 

Ipak, Trent Reznor odradio je to kolegijalno i mladom reperu dopustio da koristi sample i tako stvori pjesmu koja mu je stvorila karijeru.  

Queen - Bohemian Rhapsody

Jednu od najpoznatijih pjesama u povijesti vjerojatno ste bezbroj puta čuli, ali jeste li se zapitali koja je poanta teksta? Osim što ju je Mercury skladao na klaviru koji je bio naslon kreveta (kako bi mogao zabilježiti ono što mu padne na pamet u trenutku inspiracije), pjesma na prvo slušanje zvuči kao priznanje ubojstva i suđenje koje je uslijedilo. 

Neki pak smatraju da pjesma govori o homoseksualnosti Mercuryja. Mercury je samo enigmatično rekao da je "pjesma o vezama", Brian May tvrdi da se radi o osobnim traumama, dok Kenny Everett, koji je u svom radijskom showu i popularizirao pjesmu, tvrdi da se radi o "hrpi besmislica koje se rimuju". 

No, članovi benda i danas odbijaju otkriti o čemu je točno riječ. 

Michael Jackson - Dirty Diana

U srpnju 1988. Michael Jackson trebao je na Wembleyju izvesti jedan od svojih hit singlova s albuma Bad, ali odlučio je da će pjesmu maknuti s lista iz poštovanja prema princezi Diani. U intervjuu koji je dao Barbari Walters, rekao je da se sreo s Dianom prije nastupa i da ga je ona pitala hoće li izvesti tu pjesmu. 

On je rekao da neće, ali ona je inzistirala da to učini jer je pjesmu obožavala. 

Iako se godinama spekuliralo oko toga je li Jackson pjesmu posvetio upravo princezi, Jackson je to demantirao: "Ne radi se o Lady Di. Radi se o vrsti djevojaka koje se muvaju po koncertima. Zovemo ih groupie djevojkama. Živim taj život i one su spremne učiniti sve za bend."

Talking Heads - Psycho Killer

Kad je izašla, mnogi su vjerovali da pjesma Talking Headsa govori o serijskom ubojici Davidu Berkowitzu poznatijem pod imenom Son of Sam jer u tekstu postoji mnogo poveznica s njegovom pričom. No, David Byrne pjesmu je napisao puno prije nego što je započeo Berkowitzev krvavi pohod. 

Byrne je objasnio da je ideja bila vrlo jednostavna. Zamislio je kako bi zvučala balada da ju je napisao Alice Cooper. Iako Berkowitz nije bio inspiracija, njihova izdavačka kuća iskoristila je val ubojstava kako bi promovirala singl, a promocija je očito uspjela jer bila je to njihova prva pjesma koja je završila na Billboardovoj ljestvici. 

Gladys Knight & the Pips - Midnight Train to Georgia

Jim Weatherly isprva je napisao pjesmu naslova Midnight Plane to Houston, nakon što je slučajno načuo razgovor između Leeja Majorsa i njegove djevojke Farrah Fawcett. Taj mu se razgovor urezao u pamćenje i bio toliko inspiriran njime da je napisao pjesmu za 45 minuta. 

Kad su producenti čuli pjesmu, isprva su je željeli ponuditi pjevačici Cissy Houston pa su ga zamolili da promijeni grad da se ne poklapa s njezinim prezimenom. Osim grada, promijenio je i prijevozno sredstvo i Houston je snimila pjesmu. 

Nekoliko godina kasnije, svoju verziju snimili su Gladys Knight & The Pips i postala je hit. 

Beach Boys - Good Vibrations

Inspiracija za hit koji je Brian Wilson smatrao svojim "cijelim životom u jednoj pjesmi" došla je od njegove majke koja je govorila da psi znaju kakvi su ljudi prema njihovim vibracijama. 

Zanimljiv detalj je i korištenje teremina u pjesmi, a radi se o instrumentu koji stvara zvukove ovisno o vibracijama koje stvara micanje ruku. Bio je to ambiciozan i skup projekt, a na snimanje singla potrošili su između 50 i 75 tisuća dolara (danas bi to bilo između 500 i 700 tisuća dolara). Primjera radi, snimanje cijelog albuma Pet Sounds koštalo je 70 tisuća dolara. 

Doduše, Wilson je u kasnijim intervjuima tvrdio da su troškovi bili "samo" 25 tisuća dolara. 

Backstreet Boys - I Want It That Way

Jeste li ikada obratili pažnju na tekst ovog velikog hita? Ako jeste, vjerojatno vam je jasno da zvuči apsolutno besmisleno. Niste jedini. Isto to misle i članovi Backstreet Boysa koji nisu imali pojma o čemu pjesma uopće govori jer je sve bilo toliko polupismeno. 

No, zasluge za to možete pripisati legendarnom hitmejkeru Maxu Martinu koji u to vrijeme nije baš najbolje baratao engleskim jezikom. "I want it that way" u kontekstu pjesme (a i izvan njega) ne znači ništa. Budući da se radilo o Martinu, članovi grupe zaključili su da se neće miješati u posao tvorca hitova i bili su potpuno u pravu. 

DNCE - Cake by the Ocean

A kad smo već kod besmislica izazvanih nepoznavanjem jezika, tu je i ovaj veliki ljetni hit 2015. I ponovo se radi o Šveđanima. 

Ovog puta su to producenti Mattman i Robin, koji su neprestano miješali frazu "sex on the beach" i "cake by the ocean". Budući da je pjesma bila pop hit, a već ima problematične dijelove teksta, "cake by the ocean" zamijenio je eksplicitniju verziju iako je smisao ostao isti. Netko se ševi na plaži. 

Aerosmith - Walk This Way

Vjerojatno nikada ne biste pomislili da je Mel Brooks inspirirao pjesmu Aerosmitha, ali budući da čitate ovaj tekst, neće vas posebno iznenaditi da inspiracije za pjesmu dolaze s najčudnijih mjesta. 

Bend je u kinu upravo pogledao Brooksovu komediju Young Frankenstein, a baš su snimali album. Tyleru se u pamćenje posebno urezala fora u kojoj Igor doktoru Frankensteinu govori "walk this way" i to je iskoristio.

Sarah McLachlan - Possession

Ova pjesma isprva je bila predmetom sudske tužbe fana koji je tvrdio da je McLachlan ukrala tekst iz pisma koje joj je on poslao. Tužba je završila u trenutku kada je fan počinio samoubojstvo. 

Muškarac se zvao Uwe Vandrei i pjesmu je vjerojatno barem djelomično inspirirao (budući da tekst govori o poremećenim fanovima koji su zamislili da su u vezi s njom). Međutim, pjesma koju joj je napisao i na kojoj je temeljio svoju tužbu, nema nikakve veze s tekstom pjesme Sare McLachlan. 

Godinama kasnije, za Rolling Stone je rekla: "Nije on bio jedini tip. Bilo je još sličnih pisama, a pisanje te pjesme bilo je terapija." Dodala je i da je nakon ove priče prestala dobivati pisma, na čemu je zahvalna. 

Pročitajte više