Najveći ljubavnik u povijesti: Zaveo je i časnu sestru i svoju kćer

Screenshot: YouTube

DA VAS netko pita tko je bio najveći ljubavnik svih vremena, bez sumnje biste odgovorili Casanova.

Veliki avanturist u svojim je memoarima opisao razne zgode i nezgode koje su ga zadesile u životu, od spački koje je priređivao prijateljima, preko ljubavničkih osvajanja, do odlaska iz Venecije nakon optužbi za silovanje.

Njegova autobiografija smatra se jednim od najznačajnijih dokumenata 18. stoljeća, iako ona više-manje samo prikazuje život muškarca koji je sebe smatrao velikim ljubavnikom. Memoari su puni bizarnih detalja, koji otkrivaju da Casanova nije pretjerano razmišljao o posljedicama svojih djela.

Primjerice, kako bi se osvetio grčkom prodavaču začina Demetriju koji ga je namamio na trošan most, zbog čega je Casanova završio blatu, naš junak odrezao je ruku svježe pokopanog leša, sakrio se pod Demetrijev krevet i prestrašio ga. Uvjeren da mu je u sobi duh, Demetrio je od šoka doživio moždani udar i ostatak života proveo u krevetu.

"Bilo mi ga je žao, nisam ga želio toliko ozlijediti", rekao je poslije Casanova, braneći se da se i on mogao ozlijediti kad je pao s mosta.

Vizualna potraga za spolnim bolestima

Ubrzo je morao napustiti rodnu Veneciju i ugledni diplomatski posao zbog optužbi za silovanje. On sam piše da mladu djevojku  je naučio lekciju metlom jer je odbila spavati s njim iako joj je prije toga platio. Iako je kasnije zbog nedostatka dokaza oslobođen, već je napustio grad.

Casanova je osim toga tjerao seljanke da spavaju s njim, a na popisu njegovih ljubavnica je i djevojka za koju je bio uvjeren da mu je kći. Hvalio se da je spavao sa 132 žene, među kojima je bila i jedna časna, a zahvaljujući svojim podvizima borio se s brojnim spolno prenosivim bolestima, među kojima su bili sifilis i gonoreja. Naime, iako su tada postojali kondomi, on ih nije želio koristiti. Umjesto toga bacio bi oko na ženske spolne organe i proučavao ima li vidljivih simptoma bolesti. Ako nije bilo, spavao bi s njima, ali očito ta metoda nije bila dobra, jer osim što se zarazio, postao je i otac osmero nezakonite djece.

Kraj života dočekao je kao siromašni izopćenik iz društva, nezadovoljan svojim životom, piše Ozy.

"Iako ne žalim zbog ljubavnih podviga, ne želim drugima služiti kao primjer za iskorištavanje nježnijeg spola, koji je toliko zaslužan za moje uspjehe", napisao je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.