Najveći misterij Agathe Christie: Gdje je kraljica krimića nestala na 11 dana?

Foto: Guliver Image/Getty Images

AGATHA CHRISTIE svoj je život posvetila misterijima, no jedan, i to onaj osobni, obilježio ju je. 3. prosinca 1926. godine, tada 36-godišnja spisateljica, spakirala je kofere, sjela u automobil i odvezla se iz doma u Sunningdaleu u smjeru Surreyja.

Sljedećeg jutra njezin automobil pronađen je napušten kraj ceste. U njemu je bila krznena budna i vozačka dozvola. U potragu za kraljicom krimića dalo se tisuću policajaca i čak 15 tisuća volontera, a novine su preplavili pozivi građanima da se jave policiji ako dobiju bilo kakvu informaciju o njenom nestanku.

Glavni sumnjivac bio je njezin suprug Archibald Christie koji je netom prije njezina nestanka svojoj supruzi priznao da se zaljubio u mlađu ženu imena Nancy Neele te da želi razvod. 

Jedanaest dana nakon nestanka, Agathu su pronašli u jednom hotelu u Harrogateu. Prijavila se pod imenom suprugove ljubavnice. Kasnije je tvrdila da je doživjela amneziju, a njezinu priču potvrdili su i psihijatri. 

No, pisac Andrew Wilson u svibnju ove godine iznio je novu teoriju o nestanku slavne spisateljice. On je u tekstu za Event magazine napisao da smatra da je ona nestala s namjerom da si oduzme život. 

"Iako se smatra da Agatha nikad nije pričala o incidentu iz 1926. godine, to nije sasvim točno. Nakon majčine smrti upala je u depresiju koju su produbile privatne nevolje, u koje nije htjela ulaziti, a za koje se sad zna da su uključivale njezinog supruga. Patila je od nesanice, nije jela, osjećala se zbunjeno, usamljeno i nesretno", napisao je Wilson.

Agatha je o tome progovorila u intervjuu koji je dala 1928. godine. Ispričala je kako se toga dana provezla pokraj kamenoloma i pomislila kako se želi zabiti u njega. "Odbacila sam tu ideju jer je kći bila sa mnom u automobilu. Te noći osjećala sam se nevjerojatno jadno. Otišla sam od kuće te noći s namjerom da učinim nešto očajnički. Kad sam stigla do točke na cesti za koju sam mislila da je blizu tog kamenoloma, okrenula sam automobil s ceste prema njemu. Pustila sam volan i pustila automobil nizbrdo. No, odjednom se nešto dogodilo i automobil je promijenio smjer. Udarila sam glavom u nešto. Do tog trenutka bila sam gospođa Christie", rekla je tad spisateljica.

Wilson tvrdi da je upravo to bio trenutak kad je odustala od namjere da si oduzme život jer je zaključila da to "nije kršćanski". Od neugode što je uopće i razmišljala o tome, izmislila je priču s amnezijom, smatra on. 

Kao dokaz uzima i njezinu poluautobiografsku novelu Unfinished Portrait koja je objavljena 1934. godine pod njenim pseudonimom Mary Westmacott. Tu je pisala o pokušaju samoubojstva junakinje Celije.

No, i ovo je samo jedna od teorija o tome što se Agathi Christie dogodilo tog kobnog datuma, a kako je provela tih 11 dana, još uvijek je misterij.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.