Naslijedila "bezvrijedan komad nakita" pa ostala u šoku kad je čula koliko vrijedi

Screenshot: BBC

ŽENA koja je naslijedila komad nakita od svoje bake ostala je bez riječi kad je u emisiji BBC-ja Antique Roadshow otkrila njegovu pravu vrijednost.

Gošća je otkrila stručnjaku Johnu Benjaminu da je broš odnijela nekim draguljarima na procjenu, no rečeno joj je da on ne vrijedi ništa. "Naslijedila sam ga od svoje bake, koja ga je dala mom ocu, a on ga je dao meni da ga nosim na dan svog vjenčanja, što sam i napravila", rekla je žena.

Za male kamenčiće oko kamena neki su joj rekli da ne vrijede ništa, drugi da su dijamanti loše kvalitete. John joj je zatim otkrio kako su prijašnji procjenitelji bili u krivu. "Pa, broš je napravljen u drugoj polovici 19. stoljeća, tako da je star oko 130, 140 godina."

"Dakle, brojni draguljari rekli su Vam da je to neupadljivi komad nakita montiran na komad plavog stakla koji ništa ne vrijedi", nastavio je. "Ovo uopće nije nakit jer kamen u sredini je ogroman safir."

Safir je procijenio na 25 do 30 karata i zbog boje smatra da dolazi iz Ceylona, odnosno današnje Šri Lanke.

John je potvrdio i da su 22 bijela kamenčića dijamanti ugrađeni u zlato i srebro.

"Nikad nisam vidio safir ove veličine u ovom showu", nastavio je procjenu John. "Očekivao bih 40 do 50 tisuća funti da ga odnesem na aukciju", rekao je. Publika u pozadini je zapljeskala, a žena je ostala bez riječi.

"Što bih Vam drugo mogao reći. Nevjerojatan je", poručio joj je John.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.