"Napokon u pravim rukama": Neno Belan uručio Marijanu Banu Porin za životno djelo

Foto: Instagram

MARIJAN BAN dobitnik je ovogodišnjeg Porina za životno djelo, a nagradu je primio u svom domu u Splitu. Ban je odlučio povući se iz javnosti te neće biti prisutan ni na dodjeli Porina, koja se u Zagrebu održava 28. travnja, no nagradu mu je ipak uručio Neno Belan.

"Moj prijatelj i kolega, legendarni Marijan Ban dobio je Porina za životno djelo, a meni je pripala osobita čast da mu ga uručim u njegovom domu u Splitu što sam s guštom i napravio. Marijane, hvala ti na tvojim divnim pismama", poručio je Belan uz fotografiju na kojoj Banu uručuje nagradu, a u komentarima su mu se javili brojni kolege i prijatelji.

"Napokon Porin u pravim rukama", napisao je glazbenik Jurica Pađen. "Bravo Ban!" dodala je glumica Anja Šovagović Despot. "Ban je više od glazbe. Ljudina", napisala je sopranistica Antonela Malis.

"Zaljubljenik u pjesmu i more"

Podsjetimo, Marijan Ban i Dušan Šarac ovogodišnji su dobitnici Porina za životno djelo.

"Porin za životno djelo dodjeljuje se onim umjetnicima koji su svojim trudom, radom i uspjesima obilježili hrvatsku glazbu, onima koji su se upisali u povijest i onima bez čijeg autorskog rada, glasa, talenta ne možemo zamisliti glazbenu prošlost. Ove godine to su umjetnik specifičnog rašpastog glasa, zaljubljenik u pjesmu i more Marijan Ban i autor koji je napisao preko osamsto skladbi, aranžer, dirigent, producent - Dušan Šarac", rekli su organizatori.

"Splitsko dite, uz Dina Dvornika, Zlatana Stipišića Gibonnija i Nenu Belana, stvarao je u osamdesetima splitsku scenu koja i 35 godina kasnije rađa plodove, a njegove pjesme, nove ili stare, i dalje predstavljaju sound urBANog Splita. Uz svoga autora posve su uronjene u jedinstveni glazbeni akvatorij koji zapljuskuje Daleku obalu", napisao je Bojan Muščet o Banu, koji je na sceni punih 35 godina.

Pročitajte više