Netflixov glumac o štrajku u Hollywoodu: Vozim staru Mazdu, jedva prehranim obitelj

Foto/Screenshot: EPA/TikTok

Glumac Luke Cook je glumio u Netflixovoj seriji The Chilling Adventures of Sabrina, seriji Dollface koja se emitira na platformi Hulu, a utjelovio je i sporedne likove u još nekoliko filmova i serija. Ipak, otkrio je da zarađuje jedva dovoljno da bi prehranio svoju obitelj, piše Page Six.

"Vozim Mazdu iz 2010. Prije toga sam vozio Ford Taurus iz 2006. Većina glumaca ne zarađuje puno, zapravo ne zarađuju dovoljno da prežive pa se oslanjaju na poslove 'sa strane'", ispričao je glumac u TikTok videu u kojem je objasnio što za njega znači štrajk u Hollywoodu.

Cook je naglasio da ne govori o vodećim zvijezdama, već o glumcima koji igraju sporedne uloge i plaćeni su po epizodi. Otkrio je koliko je zaradio u seriji Dollface, u kojoj je glumio u četiri epizode. 

@thelukecook Replying to @Drew #sagstrike #sagaftra ♬ original sound - Luke Cook

"Plaćali su me 7500 dolara, i to bez poreza, po epizodi. Od toga deset posto ide menadžeru, deset agentu i pet odvjetniku", otkrio je i dodao da su njegovo lice stavili na veliki plakat na jednoj od glavnih ulica u Los Angelesu, a za to nije dobio ni cent.

"Govorim o glumcima poput mene koji se oslanjaju na sporedne uloge kako bi opstali jer volimo raditi taj posao i spremni smo žrtvovati se", ispričao je. Jedan od komentara na TikToku prozvao je Lukea istaknuvši činjenicu da je glumčeva navodna vrijednost 5 milijuna dolara, na što je on odgovorio: "Da je tako, sigurno ne bih ustajao svako jutro i držao satove fitnessa."

Prvi put od 1960. da su i glumci i scenaristi istovremeno prekinuli svoje radne obveze

Podsjećamo, nakon višetjednog štrajka holivudskih scenarista mnogi od onih koji oživljavaju njihove priče pridružili su se borbi za bolje plaće i uvjete rada. Deseci glumaca posljednjih tjedana pokazali su na društvenim mrežama svoju solidarnost sa scenaristima, a Američka federacija televizijskih i radijskih umjetnika (SAG) objavila je da se i službeno priključuje štrajku.

"Budući da AMPTP (Savez filmskih i televizijskih producenata) i dalje nije voljan ponuditi pošten dogovor o ključnim pitanjima bitnim za sredstva za život zaposlenih glumaca i izvođača, glavni odbor SAG-a jednoglasno je potvrdio štrajk protiv filmskih studija i streaming platformi", rekao je na tiskovnoj konferenciji 13. srpnja izvršni direktor SAG-a i glavni pregovarač Duncan Crabtree-Ireland.

To je prvi put od 1960. da su i glumci i scenaristi istovremeno prekinuli svoje radne obveze i "zatvorili" Hollywood. Do te odluke je došlo nakon što je nova runda pregovora o ugovorima s tvrtkama, kao što su Amazon, Disney i Warner Bros., okončana bez rješenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.