Nina Badrić otkrila na koju pjesmu uvijek plače: Samo tri puta sam je izvela bez suza

Foto: Luka Šangulin/Index

NINA BADRIĆ predstavila je svoj novi album Peristil Sentimenti, na kojem je izvela neke od najljepših pjesama sa Splitskog festivala.

"Počela sam padati u nesvijest od ljepote svih tih bezvremenskih pjesama, koji su biseri hrvatske glazbe", započela je Nina predstavljanje.

"Odmah sam prihvatila tu čast da nastupim na Peristilu i otpjevam ovakav repertoar. Odabrala sam 11 pjesama koje su meni srcu bliske. Većinu njih je proslavio Oliver. Ja se nadam da ćete uživati u ovom albumu i zapravo se najviše nadam da će neke mlađe generacije kroz ovaj album početi otkrivati sve te velikane", rekla je.

U razgovoru za Index Nina je otkrila i neke nepoznate detalje nastanka albuma, a progovorila je i o pojedinim škakljivim temama kao što su Eurosong i ljubavni život.

Za početak, kako ste danas?

Odlično, sjajno. Predstavljam album na koji sam izrazito ponosna. Malo stvari me u životu iznenadi, ali ovaj koncert na Peristilu me iznenadio i bilo bi mi toliko žao da ga nisam snimila. Dogodila se jedna sjajna večer koja je ostala u pamćenju i hvala publici koja je tamo bila.

Na albumu se nalazi 11 pjesama. Postoji li neka koja vam je baš najdraža među njima?

Postoji. Uvijek ima ta jedna pjesma koja je meni kroz godine već najdraža. Davna želja mi je bila otpjevati neke od najljepših pjesama u mom životu, a čudom su sve te pjesme sa Splitskog festivala. Kad me Tomislav Mrduljaš nazvao da odaberem, da napravim nekakav odabir, ja sam ostala iznenađena činjenicom da su sve pjesme s kojima sam ja odrasla zapravo prvi put bile predstavljene tamo.

I Bez tebe, Ništa nova i Romanca, ali meni je osobno Skalinada... Uvijek u meni izazove neke emocije. Mislim da sam je svega tri puta mogla izvesti na koncertima a da nisam pustila suzu. Nevjerojatno emotivno doživljavam tu pjesmu.

Na albumu se nalaze i dueti s Albinom, Lorenom Bućan i Matijom Cvekom. Kako ste se snašli u tim duetima?

Ja sam njih zapravo pozvala, oni su bili moji gosti. U svojoj glavi sam ih smjestila, odnosno, već sam im namijenila pjesme koje će pjevati i znala da će zvučati dobro i tako je i bilo. Matija Cvek, koji je sa mnom otpjevao Neka noćas dođu svi, bio je sjajan.

Albina pjesmu Četiri stađuna i Lorena, koja je moja velika simpatija još otkad sam je upoznala u showu Zvjezdice kad je imala 15 ili 16 godina i ona je bila moj osobni favorit na tom natjecanju. Ja sam stalno glasala za nju i gurala je maksimalno i evo sad smo otpjevale skupa Romancu. Uistinu je talentirana i pred njom je velika budućnost.

Mnogi žele da Lorena predstavlja Hrvatsku na Eurosongu, predstavljala nas je i Albina, a i vi ste bili na Eurosongu...

Pa taj Eurosong ništa ne znači u karijeri jednog pjevača, bio on mlad ili već iskusan. U karijeri svakog pjevača, odnosno glazbenika, najviše znači pjesma. Evo ove pjesme koje su preživjele sve godine, sva desetljeća i preživjet će i mene, i vas, i sve.

Eurosong je odlična stvar kada si Konstrakta i kada imaš takvu jednu koncipiranu izvedbu i kada iskoristiš Eurosong za svoj proboj van.

Kakva su bila vaša iskustva na Eurosongu? Spomenuli ste da niste bili baš zadovoljni. Biste li nešto promijenili da možete vratiti vrijeme?

Bih. Sada bih promijenila sve da mogu zato što tek kad dođete tamo shvatite koliko ste sami u tome i shvatite da ste janje za klanje. Eurosong se događa cijelu godinu, od sad, od ovog trenutka. Ostale delegacije lobiraju za svoje glazbenike. To je natjecanje zemalja i ona zemlja koja želi organizirati Eurosong se potrudi da svog izvođača isprati, odnosno da pozicionira na vrlo visoko mjesto.

To je legitimno. To nije ništa zabranjeno. Ksenija Urličić je dogovarala i mijenjala te bodove, a nama danas nedostaje netko takav tko bi mogao sav težak posao odraditi za glazbenika i onda je vrlo jednostavno u te tri minute dati sve najbolje od sebe.

Eurosong je dosta stresna stvar jer tamo ne predstavljaš sebe, nego svoju zemlju i znaš da imaš jako veliko breme, a onda kada znaš da je sve unaprijed odlučeno, ali ne u tvoju korist, to izaziva laganu frustraciju.

Ovog ljeta ćete, pretpostavljamo, otići malo na odmor u svoju vikendicu u Jelsi na Hvaru. Nedavno ste pokazali i kako ste je uredili...

Ja sam je sad opet preuredila. Uređenje interijera me smiruje, relaksira i ja volim, jer sam veliki esteta, da su prostori lijepi. Da su meni po guštu. Sad sam ga opet preuredila i sad sam ga opet nešto malo razbucala da bude meni ugodno.

Volim dalmatinske otoke. Zaljubljena sam u otoke. Volim da je dug put do tamo. Dva sata se moram voziti do Hvara i znam da mnogima nije usput i da ću tamo moći biti u miru i zato što tamo mogu na neki način opet biti dijete.

Rekli ste nedavno i da se već 10 godina niste zaljubili...

Ma, svašta ti ja pričam, ali zapravo više-manje iz šale.

Što vam je najbitnije u ljubavi? Što mislite da je najvažnije za pronalazak partnera i na što vi nikad ne biste pristali?

Nemam pojma, iskreno. Samo mogu reći da sam jako sretna.

Smeta li vam taj interes javnosti za vaš ljubavni život?

Ja mislim da javnost ne interesira moj ljubavni život. Njih interesiraju moje pjesme i koncerti i jesam li ja sretna i jesam li ja dobro i to je to.