Nova berba dokazane kvalitete iz najstarijeg vinskog podruma – Vinarija Kutjevo

Foto: Vinarija Kutjevo

NAKON višemjesečnog dozrijevanja jedna je od najtraženijih butelja bijeloga vina na tržištu, Kutjevačka Graševina spremna je za ljetna uživanja i druženja. Graševina je poznata kao kraljica kutjevačkog vinogorja koja dolazi s najboljih mikrolokacija smještenih na južnim padinama gora Papuka i Krndije. Blaga kontinentalna klima te posebne karakteristike tla omogućuju da upravo Graševina vinarije Kutjevo bude idealno vino za ljetne dane koji su pred nama. 

Unatoč izazovnoj godini berba 2021. bila je idealna za graševinu. Reducirani prinosi i selekcija povisili su kvalitetu grožđa te ljubitelji vina mogu očekivati lijepa osvježavajuća vina punih citrusnih aroma, okusa zelene jabuke i vinogradske kruške zaokružene herbalnim notama.

Više od 700 godina proizvodnji vina pristupamo na vrlo pažljiv i temeljit način. Tako je bilo i protekle godine. Kako su vinogradi smješteni na više različitih položaja, grožđe se sa svakog položaja u optimalnom trenutku zrelosti zasebno bralo. Većina berbe odvijala se kada je niža temperatura u vinogradu. Tako grožđe ostaje hladno što pomaže zadržavanju primarnih aroma i koncentriranju okusa u procesu vinifikacije. 

Cilj nam je da sva naša vina neprestano izražavaju autentičnost i vjerodostojnost. Njima želimo zadržati povjerenje koje domaći i inozemni ljubitelji naših vina prenose s generacije na generaciju.

Kvalitetu vina Vinarije Kutjevo potvrđuju i mnogobrojna odličja te priznanja dobivena na svjetskim natjecanjima i ocjenjivanjima vina, a prisutnost na tržištu u 25 zemalja svijeta, uz 50% ukupnog hrvatskog izvoza vina, govori sama za sebe. Vinarija je Kutjevo na međunarodnom ocjenjivanje Mundus Vini Spring Tasting 2022. osvojila zlatne medalje za premium linije vina Maximo Oro berbe 2019., kupaža sorti graševine i chardonnaya te za crvena vina Pinot crni de Gotho berbe 2019. i Maximo Nero berbe 2017., kupaže sorti cabernet sauvignona, merlota i cabernet franca. Naše graševine, Vrhunska Graševina berbe 2021. te Graševina Kutjevo berbe 2021. također su osvojile značajnu srebrnu medalju te su uvijek u samom vrhu najbolje ocijenjenih svjetskih vina.

Dodatna potvrda međunarodne prepoznatljivosti vina iz našeg podruma stigla je s nedavno  održanih ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles i Decanter World Wine Awards 2022, najvećih i najutjecajnijih svjetskih ocjenjivanja vina. Na Concours Mondial de Bruxelles u konkurenciji od više tisuća uzoraka iz svih krajeva svijeta, Maximo Nero berbe 2017. osvojio  je najveće priznanje uz Grand Gold medalju! Vrhunska Graševina berbe 2021. osvojila je srebrnu medalju. Nagrade su se uspješno nastavile nizati na Decanteru gdje smo, između ostalih, osvojili srebrne medalje za butelju Kvalitetene Graševine berbe 2021., Maximo Oro berbe 2019., Pinot crni de Gotho berbe 2019. i Graševinu ledeno vino berbe 2018. koja je osvojila čak 94 boda. 

Svojom stilistikom vina Vinarije Kutjevo iz godine u godinu njeguju autentičan i prepoznatljiv karakter ove plemenite sorte te iznimno značajan potencijal kutjevačkog terroira.

Nagrađivana vina uz cjelokupnu ponudu iz berbe 2021. možete pronaći u vašim omiljenim trgovinama, specijaliziranim vinotekama te u sklopu online vinoteke na poveznici