Novi chef Boškinca je radio u Mirazuru, najboljem restoranu na svijetu

Foto: Mario Kučera

NOVI chef paškog Boškinca je mladi chef Marko Turković. Ovaj rođeni Korčulanin u Novalju dolazi nakon višegodišnjeg rada u zagrebačkom restoranu Mano2.

Početkom listopada objavljeno je da Matija Bregeš napušta Boškinac, a sad je pronađen njegov nasljednik.

"U novu 2021. godinu Boškinac kreće naprijed sa željom da još više ponudi i zadovolji očekivanja svojih gostiju. Naše ambicije su i dalje visoke i vjerujemo da smo, zajedno s novih chefom i njegovim timom, na najboljem putu da vam ponudimo nezaboravno iskustvo moderne otočke kuhinje na kojoj nastavljamo graditi svoju gastronomsku priču", objavio je vlasnik Boškinca Boris Šuljić.

Podsjeća da je novi chef kuhinje Turković karijeru započeo 2009. godine radeći u poznatim dubrovačkim restoranima te na rodnoj Korčuli. 

"2013. godine odlazi van Hrvatske sa željom da upozna sustave visoke kuhinje i upije što više znanja, iskustva i savjeta renomiranih chefova. Nakon skoro godinu dana rada u restoranu De Kromme Watergang u Nizozemskoj (2** Michelinove zvjezdice) hrabro kreće dalje i ulazi u kuhinju jednog od najboljih svjetskih restorana, Schauenstein Schloss u Švicarskoj (3*** Michelinove zvjezdice), koju vodi chef Andreas Caminada. Osim rada u kuhinji velik dio vremena provodi i u njihovoj slastičarnici ne bi li dobio željenu širinu znanja. Svoj kuharski put nastavlja u trenutno najboljem restoranu svijeta prema World’s 50 Best Restaurants listi -  Mirazur (3*** Michelinove zvjezdice) kod chefa Maura Colagreca gdje pretežito radi s ribom te upoznaje i ostale kuharske stanice.  Marko se zatim vraća u Korčulu gdje radi kao chef Mimi's Bistroa u loži Taras, a zatim kao sous chef u Aterini", ističe se u objavi.

Uskoro izlazimo iz godine u kojoj smo dobivali i gubili, u kojoj smo plakali i smijali se... a sada moramo dalje ! Zbog...

Objavljuje Boris ŠuljićPonedjeljak, 30. studenoga 2020.

Potom se Turković odlučio na još jednu avanturu iz van Hrvatske te u jesen 2017. uči i radi uz chefa Kobea Desramaulta u restoranu Chambre Séparée (1 ** Michelinova zvjezdica) u Gentu u Belgiji, koji ostavlja dubok trag na razvoj njegove buduće kulinarske filozofije i pristupa namirnicama.

"Povratkom u Hrvatsku kreće raditi u zagrebačkom restoranu Mano2 kao desna ruka chefa Hrvoja Kroflina te nakon više od dvije godine odlučuje krenuti dalje i preuzeti kuhinju Boškinca.  Uz zavidne kuharske vještine i stečeno znanje Marko se educira oko poznavanja vina, pa je tako završio WSET Level 2. U svakom slučaju, dolazak mladog chefa Marka Turkovića samo potvrđuje da će Boškinac i ubuduće graditi svoju priču na besprijekornoj kvaliteti te sezonskim namirnicama otoka Paga, a kako će sve to izgledati na tanjuru pričekat ćemo do sredine veljače za kada je planirano otvaranje restorana", zaključuje Šuljić u objavi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.