Novi premijer morat će tijekom susreta s kraljem Charlesom učiniti nešto neuobičajeno

Foto: Profimedia

NIJE nepoznanica da monarh ima važnu ustavnu ulogu u imenovanju novog premijera, a nakon što je Liz Truss podnijela ostavku, kralj Charles će sljedećeg tjedna dočekati svog drugog premijera.

Tko god zamijeni Truss, morat će otići u Buckinghamsku palaču, gdje će od njega ili nje biti zatraženo da sastavi vladu, a njegovo imenovanje za premijera bit će zapečaćeno neobičnom gestom.

Neuobičajena gesta

Kao šef države, dužnost monarha je imenovati premijera koji vodi vladu Njegovog Veličanstva. Kraljevska enciklopedija navodi da je imenovanje premijera "jedan od rijetkih preostalih osobnih prerogativa suverena".

U normalnom tijeku događaja monarh ne postupa prema savjetima niti se treba i s kim konzultirati prije nego što pozove premijera da sastavi vladu. No kralj se vodi ustavnim konvencijama i može tražiti savjet od premijera na odlasku ili od bilo kojeg drugog političkog vođe ili viših tajnih savjetnika.

Kad potencijalnog premijera pozovu kod monarha, pitat će ga hoće li formirati vladu, a očekivani odgovor je "da". Nakon što bude imenovan novi premijer, u sudskoj će okružnici biti zabilježeno da je "premijer poljubio ruke kralju prilikom imenovanja", piše Mirror.

To nije uobičajen slučaj i zapravo bi se trebalo raditi o rukovanju.

Novi premijer bit će prvi od kojeg je kralj Charles zatražio da sastavi vladu u svojoj novoj ulozi monarha. To je dužnost koju je njegova majka kraljica izvršila samo dva dana prije svoje smrti u Balmoralu kada je Truss otputovala u Škotsku kako bi se sastala s kraljicom.

Petnaest premijera obuhvatilo je 70-godišnju vladavinu pokojne kraljice. Winston Churchill, s kojim je bila bliska prijateljica, bio joj je prvi, a Liz Truss posljednja.

Pročitajte više