Iza ovih pjesama drugih izvođača stoji Bora Čorba

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Osim što je napisao i otpjevao najveće hitove Riblje Čorbe, Bora Đorđević, odnosno Bora Čorba, napisao je brojne hitove koje su otpjevali drugi regionalni izvođači.

Prvi tekst koji je napisao za nekog drugog, a ne svoj bend, bio je tekst pjesme Loš glas, koja je 1978. godine izašla kao singl Zdravka Čolića. Početkom 1979. godine, Bora se pojavio na albumu Đorđa Marjanovića Hvala vam prijatelji, s tekstovima za pjesme Aerodrom i Samo dugme na kaputu.

Pisao i za Nedu Ukraden

Zatim je na albumu Nede Ukraden Neda, uz glazbu Kornelija Kovača, napisao tekst za pjesmu Jedino sa tobom. Krajem 1979. godine Bora se pojavljuje kao tekstopisac na singl ploči Maje Odžaklijevske Ti si moj sledeći promašaj.

Pisao je tekstove i za Generaciju 5: Umoran od svega (1980.), Dolazim za pet minuta (1980.), Pseto (1980.). Početkom 1985. godine na albumu Olivera Mandića Dođe mi da vrisnem tvoje ime, Bora je napisao tekst za pjesmu Ja sam lud.

Više puta pisao za Čolića

Bora je pisao tekstove i za pjevače narodne muzike, pa je tako, na primjer, pisao za Šabana Šaulića tekst Prikrašću se tebi pod prozore, koji se našao na albumu Kafanska noć (1985.).

Nakon dugo vremena ponovo je pisao za Zdravka Čolića. Na albumu Okano (2000.) napisao je tekstove pjesama Idem da odmorim i Mjerkam te, mjerkam. Također, 2003. godine, na albumu Zdravka Čolića Čarolija, našle su se pjesme koje je Bora radio s Bajagom: Biti il’ ne biti i Mnogo hvala.

Bora Čorba umro je sa 71 godinom, nakon što je bio hospitaliziran zbog upale pluća. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.