Od Oscara do Sedlara: Kako je Kevin Spacey baš toliko propao

Foto/Screenshot: Marin Tironi/PIXSELL/HRT

VIJEST da je američki glumac Kevin Spacey stigao u Hrvatsku bila je u najboljem slučaju OK. Slavna osoba u Zagrebu. Ništa specijalno. Međutim, vijest da je u Hrvatsku stigao kako bi snimio dokumentarno-igrani film u kojem glumi prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i to u režiji Jakova Sedlara, definitivno je jedna od najboljih vijesti u 2021. i jedna od rijetkih stvari kojoj se radujemo u 2022. 

Ova vijest nije obradovala samo ljubitelje specifičnog trash sadržaja koji Sedlar uredno isporučuje, već je razveselila i sve one koji su smatrali da je nekoć veliki holivudski glumac prošao nekažnjeno u slučaju optužbi za seksualno uznemiravanje. Oni skloniji osudi reći će da zaslužuje zatvor, a ne celebrity tretman u medijima.

No, možete li uopće zamisliti težu kaznu? 

Osuđen na kaznu u trajanju od jednog Sedlarovog filma

U jednom trenutku slovite za jednog od najboljih glumaca svih vremena, briljirate u kazalištu, na filmu i malim ekranima, sva su vam vrata otvorena, vaše lice krasi naslovnice svih relevantnih svjetskih časopisa, na polici vam stoje dva Oscara, 57 drugih nagrada i 90 nominacija, a u bogatoj filmografiji imate često maestralne suradnje s velikanima kao što su Burt Lancaster, Mike Nichols, Harrison Ford, David Mamet, Al Pacino, Jack Lemmon, Dustin Hoffman, Morgan Freeman, David Fincher, Brad Pitt, Curtis Hanson, Russell Crowe, Clint Eastwood, Sam Mendes, Annette Bening, Lasse Hallström, George Clooney, Judi Dench i još bezbroj drugih, podjednako bitnih imena. 

U drugom trenutku, glumite oca HDZ-a u filmu čovjeka koji je snimio najdulji HDZ-ov predizborni spot (i još par manje popularnih projekata) i prisiljeni ste lagati za neki opskurni hrvatski list da je ovo film u kojem stvarno želite glumiti, a ne ružan podsjetnik na to što vam se dogodilo. 

Neki bi čak rekli da je ovo nešto što Amerikanci nazivaju "okrutnom i neobičnom kaznom". Nešto što vam sudac odredi kad je u baš posebno sadističkom raspoloženju. 

Iskupljenje u Hrvatskoj

I neovisno o tome smatrate li da je kriv ili ne, u čovjeku se budi nekontrolirana empatija kad vidi ovaj put od zvijezda do trnja. Suosjećate s ovim poraženim velikanom koji u trenutku neopisivog očaja samog sebe pokušava uvjeriti u rečenicu: "Mi smo prijatelji i znam da mi ne bi nešto loše pokušao uvaliti."

I žao vam je jer znate tko je prijatelj i što mu je vrlo vjerojatno uvalio. 

Ovaj projekt je kao Čistilište za glumca njegova kalibra. Što god da je učinio, ovo će ga iskupiti. Ovo je ekvivalent "tunela" kroz koji Andy Dufresne prolazi na kraju Iskupljenja u Shawshanku. Kevin Spacey, čovjek "koji je propuzao kroz rijeku govana i izašao čist". 

Privedite osumnjičene

I uvijek postoji šansa da je ovo Sedlarov magnum opus, onaj jedan film koji će poništiti sve što je snimio od 1984. do danas. Sve je moguće. 

S druge strane, ako Sedlar isporuči još jedan od svojih uobičajenih klasika, bit će to trenutak u kojem će mnogi zaključiti da ovom samobičevanju mora doći kraj i svi ćemo napokon oprostiti Spaceyju. Bit će to njegov veliki comeback. 

Štoviše, propuštena je prilika to da Sedlar u istom projektu nije angažirao i ostale glumce koji su pali u sklopu #MeToo pokreta i podijelio im uloge hrvatskih političara iz Tuđmanove ere. Zamislite, Chris Noth kao Gojko Šušak, James Franco kao Zlatko Canjuga i Bill Cosby kao Janko Bobetko. Bio bi to epski spektakl masovnog iskupljenja koji bi jednostavno morao nositi naslov #MeToodjman. 

Nažalost, sve su to suludi snovi. Stvarnost je drugačija jer se nitko izvana nije pojavio u hrvatskom filmu da bi oživio karijeru. Spacey se vjerojatno došao sakriti od utjerivača dugova koji mu pokušavaju izvući 31 milijun dolara odštete koji je dužan isplatiti jer ako želite da vas nitko ne vidi, ne piše o vama niti registrira da postojite, nema sigurnijeg mjesta od hrvatskog filma. Ti filmovi su plašt nevidljivosti za glumce. Ne gledaju ih ni Hrvati. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.