Odbačena je glavna teorija zašto se muškarci ne mogu seksati više puta zaredom

Ilustracija: 123rf

GODINAMA se vjerovalo da je hormon prolaktin uzrok tome što muškarci trebaju čekati određeno vrijeme nakon orgazma da bi se ponovno seksali. Bez obzira koliko bili napaljeni, rijetko koji muškarac može doživjeti orgazam nekoliko puta zaredom bez ikakve pauze, ali čini se da je razlog tome nešto sasvim drugo.

Vrijeme potrebno za odmor razlikuje se od muškarca do muškarca pa se tako kod 18-godišnjaka može raditi o samo 15 minuta, dok se kod starijih to može oduljiti i do 20 sati.

Studija provedena 2013. godine sugerirala je da su visoke razine prolaktina povezane s erektilnom disfunkcijom i nižim spolnim nagonom.

Međutim, znanstvenici iz Portugala nedavno su proveli niz eksperimenata na miševima te su otkrili da ni pojačavanje ni smanjivanje razine hormona prolaktina nisu utjecali na smanjivanje libida.

Nisu uspjeli doći do odgovora koji je uzrok onaj pravi, ali postoji nekoliko alternativnih teorija koje smatraju da bi krivci mogli biti i hormoni poput oksitocina, serotonina i dopamina.

Iako još ne postoje nikakvi konkretni dokazi, znanstvenici se slažu da bi na pad libida ponajviše mogli utjecati različiti lijekovi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.