Odgovor na klimatske promjene: Pronađena prva hibridna vrsta morskog psa

AUSTRALSKI istraživači su pronašli 57 jedinki nove hibridne vrste morskih pasa uz obale između Novog Južnog Walesa i Queenslanda, za koje tvrde da bi mogle biti odgovor prirode na klimatske promjene ili prilagodba na izlov. Nova vrsta je mješanac običnog crnorepog i australskog crnorepog morskog psa te, kao i dvije roditeljske vrste, nije opasan za ljude, pišu britanski mediji.

Znanstvenici kažu da nema izgleda da se hibridi razviju u "megamorskog psa" poput onog u "Raljama". Hibridi su nađeni na pet različitih lokacija i identificirani genetičkim mjerenjima kao i izračunu tjelesnih dimenzija. Iako su obje roditeljske vrste u bliskom srodstvu, rastu do različitih maksimalnih dužina i genetski su različiti.

Dr. Colin Simfendorfer sa sveučilišta James Cook kaže da je pronalazak hibrida veoma neobičan: "Strahovito je teško identificirati divljeg hibrida, zato to nitko do sad nije napravio. I nas je iznenadilo otkriće". Iako se hibridi uglavnom ne mogu razmnožavati, Dr. Simfendorfer kaže da postoje dokazi da se ova nova vrsta razmnožavala, i jedni s drugim i s drugim vrstama crnorepih morskih pasa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.