"OK" je jedna od najraširenijih riječi na svijetu, no nitko ne zna kako je točno nastala

RIJEČ OK, koju svakodnevno upotrebljavamo bezbroj puta, toliko se udomaćila u govoru da niti ne razmišljamo od kuda je stigla i kako je nastala. Sigurno je da potječe iz angloameričkog engleskog jezika, da znači otprilike "Sve je u redu" te da se raširila po cijelome svijetu i postala gotovo univerzalna. No, o tome kako je točno nastala ne postoji usuglašen stav.

Termin je prvi put dokazano korišten u pisanju još u prvoj polovici 19. stoljeća. Tada se, 1839. godine, u Boston Morning Postu ta kratica pojavila odštampana i to u obliku u kojem je poznajemo i danas, O.K. Iako se koristila umjesto izraza "all correct", moda tih godina je bila da se kratice namjerno pišu nepravilno, to jest, onako kako se i čitaju.

Možda su je donijeli robovi, možda useljenici, a možda ju je smislio i netko treći

Postoje brojne teorije o tome kako je nastao popularni termin. Prva objašnjava njegov nastanak pričom vezanom za sjevernoameričku vojsku. Prema njoj, kratica O.K. se, prije širenja cijelim svijetom, odnosila na "Known Order", to jest, rutinsku potvrdu određene naredbe. Još jedna teorija nastanak kratice veže uz vojnu terminologiju, a tvrdi da je termin isprva značio "Zero killed".

Još jedno objašnjenje veže nastanak kratice uz nedostatak pravopisnih vještina. Prema toj teoriji, nepismeni useljenici su na carini u formulare s upitima o prtljagi upisivali "OK" kao skraćenicu za "all clear". Potpuno različito stajalište nastanak termina objašnjava dolaskom robova iz zapadne Afrike. Ta se pretpostavka temelji na istraživanju Davida Dalbyja, koji je u zapadnoafričkom jeziku Wolof pronašao riječ "woukay" koja znači "dobar".

Postoji mogućnost da OK dolazi od skraćenice za "By the Order of the King", ili "po naređenju kralja", a neki smatraju čak i da se kratica prvenstveno odnosila na nadimak američkog predsjednika Martina Van Burena, kojeg su zvali Old Kinderhook. Kako god bilo, OK je danas uobičajen u cijelome svijetu, a izgovoriti se može i gestom, spajajući kažiprst i palac ruke u krug. Ipak, pri upotrebi tog znaka valja biti pažljiv jer je u nekim zemljama Južne Amerike ta gesta izrazito vulgarna i uvredljiva.        

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.