Ono što se dogodilo Harryju i Meghan podsjetilo je na strašnu sudbinu princeze Diane

Foto: Profimedia/ Josiah Kamau with Tatiana k, Marvin Paterson, Erwyn Diaz

Princ Harry i njegova supruga Meghan Markle umalo su stradali u utorak navečer nakon što su ih, prema tvrdnji njihova glasnogovornika, proganjali paparazzi dok su se vozili automobilom s dodjele nagrada u New Yorku prema svojoj kući.

Naime, Meghan i Harry prvi su se put pojavili u javnosti nakon krunidbe kralja Charlesa. U svom govoru, nakon što je primila jednu od nagrada, Meghan je potaknula žene da se bore za jednakost, a poslije ceremonije je s Harryjem i majkom Dorijom Ragland ušla u automobil te su ih počeli slijediti paparazzi.

"Sinoć su vojvoda i vojvotkinja od Sussexa i gospođa Ragland bili uključeni u gotovo katastrofalnu potjeru automobilom vrlo agresivnih paparazza. Ova potjera, koja je trajala više od dva sata, rezultirala je zamalo višestrukim sudarima u kojima su sudjelovali drugi vozači na cesti, pješaci i dva policajca", rekao je glasnogovornik para za medije.

U priopćenju se kaže da par razumije da "biti javna osoba dolazi s određenom razinom interesa javnosti, no da to nikada ne bi trebalo biti po cijenu nečije sigurnosti."

Princeza Diana stradala je bježeći od paparazza

Ova vijest odjeknula je medijima diljem svijeta, a mnoge je podsjetila na 31. kolovoza 1997., dan kada je sve šokirala vijest o pogibiji princeze Diane, Harryjeve majke.

Diana je stradala u prometnoj nesreći u tunelu Pon de l’Alma u Parizu. Mercedes u kojem se vozila je, koliko je poznato, jurio kako bi se Diana i njen ljubavnik Dodi Al-Fayed sakrili od paparazza koji su željeli snimiti što bolju fotografiju. Za volanom je bio Henri Paul, koji je vozio pod utjecajem alkohola i antidepresiva.

Paparazzi su htjeli fotografirati i tijelo pokojne princeze nakon što je objavljeno da je umrla.

"Skakali su po krovu bolnice, penjali se na prozore. Na kraju smo morali staviti deke na sve otvore i uključiti ventilatore jer je postalo prevruće. Zbog ventilatora se na trenutak pomaknula njezina kosa. Učinilo mi se da je živa", rekao je jedan od bliskih Dianinih suradnika o traumatičnom događaju koji je potresao čitav svijet.

Francuski paparazzi bili oslobođeni odgovornosti

Francuski su paparazzi bili oslobođeni odgovornosti na suđenjima 2003. i 2004. godine, nakon čega je slučaj ponovno pokrenut zahvaljujući inicijativi Dodijeva oca, Mohameda Al Fayeda.

Simbolična novčana kazna u iznosu od 1 eura nakon dugogodišnje parnice određena je Jacquesu Langevinu, Fabriceu Chaserryu i Christanu Martinezu, fotografima optuženima za kršenje francuskih zakona o zaštiti prava na privatnost nakon što su fotografirali princezu Dianu i Dodija Al Fayeda u noći kada su poginuli. Osuđenima je također određeno da objavu svoje presude plate u tri publicistička izdanja po Al Fayedovu izboru.

Presuda je također rekla da je vozač Henri Paul bio pijan i prebrzo vozio pokušavajući pobjeći paparazzima, a da bi Diana i Dodi možda preživjeli da su bili vezani sigurnosnim pojasevima. Doktor Frederic Mailliez je zadnji vidio princezu Dianu živu. Kada je hitna došla na mjesto nesreće, nisu imali pojma da se radi o princezi. Samo su vidjeli žensko tijelo na podu zdrobljenog Mercedesa. Diana je pokazivala znakove života, ali je bila bez svijesti i teško je disala. 

"Za mene je bio velik šok kada sam shvatio da je to bila princeza Diana i da je umrla. Počeo sam se preispitivati jesam li napravio sve da joj spasim život? Jesam li sve odradio kako sam trebao?" rekao je liječnik.

Misteriozni nestanak slupanog Mercedesa

Osim što se ne zna gdje je Fiat Uno koji je sudjelovao u tragičnoj nesreći, nije poznato ni gdje je Mercedes u kojem je poginula Diana. Vlasnik automobila Jean-Francois Musa, koji je vodio tvrtku za iznajmljivanje limuzina, zahtijeva od vlasti da mu vrate automobil jer mu on zakonski pripada. No kaže da mu nije rečeno ni gdje se sada čuva uništeni Mercedes. Automobil definitivno nije u voznom stanju, no zbog povijesnog značaja njegova vrijednost je viša od 10 milijuna funti.

"Nemam pojma gdje je auto. Sve što znam je da je zakonski moj i očito ga želim natrag. Trebao je biti vraćen do sada, ali to nije bilo moguće", rekao je Musa koji automobil želi donirati muzeju posvećenom princezi Diani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.