U manje od godinu dana ruševnu kuću pretvorio u dom iz snova. Za 1.4 milijun kuna

Screenshot: YouTube

GEORGE DUNNET (28) iz Škotske prije dvije godine kupio je oronulu i napuštenu kamenu kućicu koju je pretvorio u svoj dom iz snova. Na YouTubeu je odlučio podijeliti kako je izgledao proces renovacije koji je, kako sam kaže, trajao duže i koštao puno više no što je mislio.

George je odrastao u malom škotskom selu Kinnesawoodu koje se nalazi na sat vremena od Edinburgha. Mala napuštena dvokatnica nalazila se malo dalje niz ulicu doma njegovih roditelja i bila je prepuna starih dijelova automobila i alata, no George je uočio njezin potencijal i odlučio ju pretvoriti u svoju malu oazu.

Od oronule kućice do doma iz snova

Kućica od 37 četvornih metara koju je platio otprilike 500 tisuća kuna bila je u oronulom stanju – pod je bio samo zemlja, krov je bio u lošem stanju a kućica nije imala vodu ni izolaciju. U njoj nitko nije živio preko 50 godina, a prethodni vlasnici koristili su kućicu kao skladišni prostor. Čekao ga je pravi izazov.

"Zbog starosti zgrade morao sam pojačati dijelove temelja. Čekalo me puno radova prije nego što sam došao do faze odabira zavjesa", rekao je Škot kojemu se svidjela bogata povijest njegovog novog doma.

Naime, kućica je, prema pričama susjeda, davno prije bila spojena s crkvom koja je srušena, a vjeruje se da zgrada datira iz davnih 1700-ih.

Kako je izgledao proces renovacije?

Nakon temeljitog čišćenja, pozvao je vanjske izvođače da procijene stanje kuće koji su odredili da se određeni dijelovi zida ojačaju, a stari kamin koji se nalazio u kući zaštiti obložnim daskama. Ideja vodilja bila je maksimalno iskoristiti mali prostor.

Nakon polaganja cementa, graditelji su podigli strop i dodali izolaciju, a radovi na popravku krova bili su prilično zahtjevni, što ga je dosta financijski iscrpilo. Jednom kad je krov bio spreman, ugradio je krovni prozor, kao i nove prozore na pročelju kuće te ispunio oštećeno kamenje kojim je bila obložena vanjska strana kuće.

"Prozori su unijeli prirodnu svjetlost zbog koje je izgledala kao kuća, a ne prazna zgrada na ulici", rekao je dodavši kako je položio hrastove podove i s mamom obojio zidove. I to u svijetlim bojama kako bi se ostvario dojam prostranosti.

Renovirana kućica sastoji se od spavaće sobe i kupaonice na donjoj etaži i dnevnog boravka, blagavanice i kuhinje na gornjoj etaži. George je za kraj otkrio kojem se trenutku najviše veselio – postavljanju ograde na stubištu unutar kućice čime je završen njegov strah od mogućeg pada.

Savjeti za renovaciju

Obnova kućice trajala je nešto manje od godinu dana, a cijeli projekt, uključujuči i kupnju, koštao je oko milijun i 400 tisuća kuna. George je sada ponosni vlasnik prekrasne kućice i ima nekoliko savjeta za sve one koji se odluče upustiti u sličan projekt:

"Očekujte da će trajati duže i koštati više nego što mislite. Bio sam prilično naivan u početku cijelog procesa", kazao je.