Osam najstrašnijih poremećaja spavanja

Screenshot: YouTube

IMATE LI stresnu svakodnevicu, dobro je postaviti pitanje kada ste se zadnji put, onako, baš dobro naspavali? Prema istraživanju američke organizacije namijenjene istraživanju poremećaja spavanja došla je do zabrinjavajućih podataka prema kojima je otkriveno da 35% odraslih spava loše, a da je 25% izjavilo da se niti jednom u sedam dana nisu probudili odmorni. Što nije čudno pogotovo ukoliko radite šest dana u tjednu, te da se pritom svakodnevno ustajete u 5 sati ujutro.

Što se naše zemlje tiče, procjenjuje se da 26% Hrvata ne može spavati ili loše spava, a zašto je to tako, evo kojih je osam najčešćih i najstrašnijih poremećaja spavanja.

1. Nesanica



Uzroci: Visok stres, određeni lijekovi, anksioznost ili depresija, droga ili alkohol.

Simptomi: Osoba ne uspijeva zaspati i održavati san. Naime, dok svatko s vremena na vrijeme ne uspijeva zaspati ili ima problema sa snom, nesanica je kronični problem. Kako Dr. David Neubaer s odjela psihijatrije na medicinskom centru Johns Hopkins kaže, osoba bi trebala imati nesanicu barem tri mjeseca zaredom želi li dobiti dijagnozu.

Liječenje: Kognitivna terapija ponašanja ili terapija lijekovima.

Učestalost: Vjeruje se da jedna trećina Amerikanaca pati od nesanice.

2. Gušenje u snu



Uzroci: Kompletna ili djelomična blokada ždrijela.

Simptomi: Umor tijekom dana, jutarnje glavobolje i snažno hrkanje. Gušenje u snu, naime može uzrokovati prestanak disanja nekoliko puta tijekom noći, a zanimljivo je da osoba to uopće neće primijetiti sve dok joj to netko ne kaže.

Liječenje: Postoji nekoliko varijanti kako je moguće "izliječiti" hrkanje, a može se pokušati raspršivačem "Tihosan", flasterom "Diši lakše", promjenom jastuka ili čak i magnetnom štipaljkom "Snorefree".

Učestalost: Vjeruje se da jedna od pet odraslih osoba pati od gušenja u snu.

3. Sindrom nemirnih nogu (restless leg syndrome - RLS)



Uzroci: Neurološki poremećaj zbog kojeg tijekom sna ne možete kontrolirati motoričkim funkcijama.

Simptomi: Neprestana potreba za pomicanjem svih udova, ne samo nogu. Najčešće se pojavljuje tijekom popodneva ili za vrijeme drijemanja. Osoba se tijekom spavanja svake noći pomakne više stotina puta.

Liječenje: Redovna tjelovježba, smanjenje unosa kave i alkohola, a za najozbiljnije slučajeve liječnik može prepisati i neke lijekove.

Učestalost: Oko 10% svjetske populacije boluje od RLS-a, a učestalija je kod žena.

4. Poremećaj REM faze sna



Uzroci: Slično kao i kod RLS-a, neurološki poremećaj zbog kojeg tijekom sna ne možete kontrolirati motoričkim funkcijama.

Simptomi: Iznenadno i intenzivno pomicanje tijekom sna. Ljudi s poremećajem REM fazne sna mogu primjerice iskakati iz kreveta, udarati namještaj, pa čak i obavljati veliku nuždu u krevetu.

Liječenje: Najčešće se prepisuju lijekovi.

Učestalost: Ovaj je poremećaj iznimno rijedak, te zahvaća manje od 1% svjetske populacije.

5. Narkolepsija



Uzroci: Abnormalno funkcioniranje dijelova mozga koji kontroliraju REM fazu sna.

Simptomi: Narkolepsija se najčešće otkriva ukoliko osoba dobije iznenadan napadaj sna u neprimjerenim situacijama. Oboljeli često imaju neprekidan noćni san, kao i abnormalan ritam spavanja tijekom dana, što se nerijetko može protumačiti kao nesanicom. Kod osobe koja boluje od narkolepsije REM faza sna nastupa unutar pet minuta, dok kod većine ta faza nastupa oko sat vremena kasnije.

Liječenje: Uglavnom se prepisuju lijekovi.

Učestalost: Vjeruje se da je godišnje dijagnosticirano manje od 200.000 odraslih koji boluju od ovog poremećaja.

6. Hodanje u snu (mjesečarenje)



Uzroci: Nedostatak sna, neki lijekovi, bolest ili prehlada.

Simptomi: Najbolje se otkrije ukoliko druga osoba mjesečaru kaže da ga je vidjela kako nesvjesno hoda po kući. U mnogim se slučajevima osobe same probude shvativši da se primjerice nalaze u kuhinji jedući jabuku, a zapravo su namjeravale otići u kupaonicu oprati zube.

Liječenje: Smanjiti unos tekućina prije spavanja i spavati u što tišem okruženju, bez zvukova televizije ili glazbe.

Učestalost: Zanimljivo je kako je mjesečarenje najčešće dijagnosticirano kod djece, no nitko nije siguran zašto je to tako.

7. Noćni teror (ne misli se na noćnu moru)



Uzroci: Nedostatak sna, bolest i neki lijekovi.

Simptomi: Noćni teror jedan je od najneugodnijih poremećaja spavanja, kako za onoga koji spava, tako i za onoga koji to promatra. Najčešće se prepozna po urlikanju i nasilnom pomicanju u snu. Kada osoba ima napadaj, promatrač ih često pokušava smiriti, no to je nemoguće obzirom da osoba nije svjesna svojih radnji. Također, bez obzira na naziv, noćni teror i noćna mora nisu isto, no može se dogoditi da osoba pati od slabijih noćnih terora ukoliko se naglo, vičući probudi i kaže "uh, koja noćna mora".

Liječenje: Poboljšati okruženje u kojem se spava, a ako su noćni terori ekstremne prirode, osobi se prepisuju lijekovi.

Učestalost: Od ekstremnih varijanti najčešće boluju djeca i mali broj odraslih.

8. Paraliza sna



Uzroci: Stres, zabrinutost, nedostatak sna, pa i genetika.

Simptomi: Osoba se u jednom trenutku probudi iz sna, no shvati da se ne može pomaknuti. Razlog tome jest REM faza sna zbog koje mišići postanu nepokretni, a štiti nas od povrede. Ipak generalno najviše uznemirujući simptom za osobu koja pati od paralize sna jesu uglavnom zastrašujuće halucinacije koje se pojavljuju u 75% slučajeva. Srećom, te epizode traju svega nekoliko sekundi, što je doduše sasvim dovoljno da vas dobrano zastraše.

Liječenje: Još nema učinkovitog lijeka, a hipnoza može samo pogoršati situaciju.

Učestalost: Najčešće kod tinejdžera, ali i kod svih ostalih s nedostatkom sna.

Bonus

Da vam pomognemo lakše zaspati, pogledajte i dokumentarac o sovjetskom eksperimentu spavanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.