Oscare su osvojila i dva Hrvata, jedan od njih čak dvaput - znate li tko su oni?

Foto: Guliver Image/Getty Images

ODBROJAVAJU se posljednji sati do početka ceremonije dodjele Oscara, holivudska krema odrađuje posljednje pripreme kako bi zablistala na crvenom tepihu, a dok iščekujemo prve fotografije najuzbudljivije filmske noći, prisjetit ćemo se i jedine dvojice Hrvata koji su primili zlatne kipiće.

Iako Hrvati nikada nisu slavili u najistaknutijim kategorijama za najbolje glavne glumce, jedan je Hrvat čak dvaput osvojio Akademijinu nagradu. Riječ je o Branku Lustigu, čovjeku koji je kao dijete preživio strahote koncentracijskih logora u Auschwitzu i Bergen-Belsenu, a nakon započete karijere u Jadran filmu krajem osamdesetih je odselio u SAD.

Lustig je sa Stevenom Spielbergom i Geraldom R. Molenom kao producent 1993. godine osvojio Oscara za najbolji film, Schindlerovu listu, a 2001. godine ponovo je primio zlatni kipić za kultnog Gladijatora, uz Douglasa Wicka i Davida Franzonija.

No Lustig nije bio prvi Hrvat koji je osvojio Oscara. Još 1962. godine za crtani film Surogat zlatni kipić je osvojio zagrebački majstor Dušan Vukotić. Replika njegove statue danas se može vidjeti u Muzeju grada Zagreba, a zanimljivo je da je to prvi Oscar za crtani film koji je dodijeljen nekom autoru izvan SAD-a. 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.