Odmor na pola sata od Zagreba kojeg se ne bi posramili ni najveći svjetski putnici

Ilustracija: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Turistička zajednica Zagrebačke županije

ŠTO KADA bismo vam rekli da ne trebate otputovati u Toskanu da biste uživali u svim dražima suncem okupanih brežuljaka, sočnih gastronomskih delicija i vina?

Prije no što preokrenete očima, stanite i dopustite nam da vas razuvjerimo. Pod utjecajem popularne kulture skloni smo stvarati predodžbe o svijetu koji nas okružuje i maštati o putovanjima poput onog na kakvo se odvažila Elizabeth Gilbert u knjizi Jedi, moli, voli, zbog čega često zaboravljamo da je moguće (dobro) jesti, voljeti i moliti se i unutar granica Lijepe Naše. Ne kaže se bezveze da je trava uvijek zelenija kod susjeda.

Budući da se uskoro približavamo i 2024., nužno je u raspravu o turizmu i putovanjima uključiti i aspekt održivosti. Živjeti održivo ne znači samo znati u koju kantu odvojiti koji otpad. Djelovati u skladu s ekološkim načelima znači okrenuti se i prema svojoj zajednici – podržati lokalne ekoproizvođače, provoditi više vremena u prirodi, cijeniti bogatstva i mogućnosti koje nam pruža naša neposredna okolina. Biti ekološki osviješten često znači između avionskog putovanja na drugi kraj kontinenta i istraživanja lokalnog kraja odabrati drugu opciju.

Brežuljci Plešivice
Foto: Shutterstock

A kako bismo vam demonstrirali da se na samo tridesetak minuta od Zagreba možete svjetski odmoriti, osmislili smo vikend koji je sadržajno moguće usporediti i s putovanjem na neku od poznatijih svjetskih destinacija poput Toskane. Fokusirali smo se pritom isključivo na lokacije usmjerene na sinergiju čovjeka i prirode te na autohtone i ekološke proizvode, u skladu s misijom i vizijom Turističke zajednice Zagrebačke županije.

"Vizija Turističke zajednice Zagrebačke županije je postati najbolja i najveća kontinentalna turistička destinacija u zemlji, koja svoju priču temelji na održivom turizmu. Više od 14.000 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstva koja uspješno rade na našem području, dodatna zelena Michelin zvjezdica restoranu Korak, samo su neki od dokaza kako održivost ne prakticiramo samo kao pojam, mi to živimo. Green Destinations oznaka na kojoj naporno radimo svrstat će Zagrebačku županiju na svjetsku kartu zelenih destinacija, čime smo korak bliže ostvarivanju naše vizije i predvođenju trendova u turizmu kontinentalne Hrvatske", ističe Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

U zagrljaju Moslavačke gore

Na svega dvadesetak kilometara od Zagreba, u zagrljaju Moslavačke gore, smjestio se Ivanić-Grad, čija okolica pruža nebrojene mogućnosti za odmor i zabavu. Ondje možete, uz prethodnu najavu, čitav dan provesti degustirajući proizvode lokalnih vinara i OPG-ova.

Tako, primjerice, Vinarija Voštinić Klasnić u Graberju Ivanićkom za svoje posjetitelje redovito organizira vinske degustacije i razne kreativne radionice, od kojih izdvajamo degustaciju Prvi spoj, osmišljenu kao prvo upoznavanje s njihovim vinima, slavnim Škrletom, Unikatom, Muškatom i Redom, a koja će vam neosporno povećati i šanse za ljubavnim uspjehom ako ondje nekoga izvedete na prvi spoj.

Malo je stvari na svijetu romantičnije od trenutka u kojem vam se slučajno dotiču prsti dok posežete za sirom iz lokalne proizvodnje, koji su stručnjaci iz Voštinić Klasnića sljubili s vinom i posebno odabrali samo za vas dvoje. No u slučaju da ste više raspoloženi za tulumarenje, naš je prijedlog radionica Kušanje & Slušanje na kojoj DJ playlistu u potpunosti prilagođava svojstvima posluženih vina, čime se degustiranje preobražava u pravo imerzivno iskustvo za sva osjetila.

Ilustracija: Shutterstock

Iako je riječ o modernoj vinariji koja tradiciju redovito isprepleće sa suvremenim elementima, što je vidljivo i iz prethodnih primjera, glavni vinar Tomislav Voštinić izradi svojih vina pristupa s jednakom pažnjom kao i njegov djed Klasnić davne 1936. kada je ondje zasadio prvi trst autohtonog škrleta.

Stoga, when in Moslavina... nipošto ne propustite kušati taj autohtoni moslavački kultivar koji lokalci još zovu i ovnek slatki, pitko i lagano vino cvjetnog mirisa (podsjeća na ananas, breskve i jabuke) uz koje ćete sigurno lakše zaboraviti na sve poslovne obveze koje vas čekaju u ponedjeljak.

Vrijedi zapamtiti i da škrlet najbolje pristaje uz ribu i jela od bijelog mesa, u slučaju da vas na izlet van grada potakne žudnja za nedjeljnim ručkom kakav vam je nekoć pripremala baka. Kažemo baka, jer u restoranu Ladanj kod strica u selu Sobočani možete probati tradicionalna moslavačka jela pripremljena po starinskim receptima s lokalno uzgojenim sastojcima. Kako vam zvuče pureće rolice punjene sirom u ovitku od pancete, s bistrom kokošjom juhom kao predjelom i pitom od jabuka s preljevom od karamele za desert? 

Foto: Ladanj kod strica/privatna arhiva

Kažu da je nakon obilnog ručka preporučljivo prošetati se, što je olakotna okolnost ako u obzir uzmemo činjenicu da se u okolici Ivanić-Grada nalaze brojne staze za fizičku aktivnost i uživanje u čistom zraku. Poučna staza šume Marča, primjerice, predivna je, blago brdovita staza duga 3 kilometra namijenjena svim uzrastima, u kojoj će posebno uživati obitelji s djecom.

Naime, diljem staze postavljene su ploče na kojima je objašnjen čitav biljni i životinjski svijet šume, od bukve i bagrema pa sve do fazana i divlje svinje, a ako se umorite, najbolje je predahnuti na klupi uz jezero Sudarice s koje se vidi i nastamba dabrova koji su inače prirodni indikatori čistoće jer veći dio života provode u vodi.

No za one koji zaziru od aktivnog odmora i više od ičega svoj vikend žele provesti pretežito u horizontalnom položaju, preporučujemo boravak u Naftalanu, jedinstvenom wellness i spa lječilištu koje je posebno u svijetu po jedinstvenim prirodnim tretmanima istoimenim, iznimno rijetkim mineralnim uljem o čijim je ljekovitim svojstvima pisao čak i Marco Polo.

Naftalan dokazano potiče regeneraciju kože te jača njezinu prirodnu barijeru, a povoljno djeluje i na zdravlje zglobova i kostiju. To u praksi znači da biste savršen dan pod moslavačkim suncem mogli završiti opuštanjem u ljekovitoj kupci s naftalanskim uljem, što je nešto što možete iskusiti još samo u Azerbajdžanu, ili u ogrtaču pored jednog od tri unutarnjih bazena s ljekovitom termalnom vodom. I termalni izvori i naftalan prirodna su ostavština Panonskog mora, koje je prije 600.000 godina prekrivalo središnju Europu.

Nadalje, ako svoju skin care rutinu želite podići na višu razinu, ne zaboravite da ondje možete kupiti i niz proizvoda na bazi naftalana za njegu kože i vlasišta. No tu ne staje ponuda. U OPG-u Francetić, u Kloštar Ivaniću, proizvode se ekološki proizvodi na bazi ljekovitog i začinskog bilja, poput Hamekcin masti koja također blagotvorno djeluje na kožna oboljenja poput ekcema, lišajeva, herpesa i psorijaze. Vlasnik Antun Francetić još od 60-ih uzgaja i skuplja ljekovito bilje za svoj OPG koji se može pohvaliti i EKO potvrdnicom.

A u slučaju da biste radije voljeli imati čitavu kuću samo za sebe, ili ste upravo u potrazi za savršenom lokacijom za proslavu vaše djevojačke ili momačke večeri, naš je prijedlog luksuzna kuća za odmor Adriana s pet zvjezdica te čak šest dvokrevetnih soba i tri pomoćna kreveta. Smještena u Deanovcu, Adriana ima jacuzzi, finsku saunu i otvoren bazen sa sunčalištem, a nedaleko od kuće nalazi se i sjenica za odmor i roštiljanje. Na livadu pored često dolaze srne, što je prizor koji će vas jamačno ispuniti serotoninom nužnim kako biste preživjeli nadolazeći radni tjedan.

Kuća za odmor Adriana
Foto: Marko Devčić

S obzirom na to da se bliži vrijeme darivanja, odlučili smo s vama za kraj podijeliti i nekoliko ideja za poklone. Budući da škrlet (koji ste već kupili u vinariji Voštinić Klasnić) obožava pikantna jela, obavezno skoknite i do OPG-a Barišec, koji pod geslom "Samo ljuto" uzgaja ljute papričice, i sparite škrlet s nekim od njihovih umaka ili ajvara. Njihove papričice nisu tretirane herbicidima ni pesticidima zbog čega možete biti sigurni da poklanjate i konzumirate kvalitetne ekoproizvode. Nama je za oko posebno zapeo limited edition ljuti umak Habanero & Forest Fruit sa smeđim šećerom i šumskim voćem, koji po ljutini definitivno nije za početnike.

A ako više volite slatko, obavezno posjetite OPG Ivan Andruza i počastite se džemom od aronije. Naime, uz škrlet, moslavačko je područje poznato i po uzgoju tog bobičastog voća bogatog antioksidansima koje se već stoljećima u narodnoj medicini koristi za liječenje raznih oboljenja – od karcinoma do dijabetesa.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Turistička zajednica Zagrebačke županije u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više