Tvorac Poli salame danas je ne drži u hladnjaku

Screenshot/Foto: N1/Press

POLI salamu 1974. godine osmislio je dr. Ciril Varga koji je sada otkrio da nije mogao ni zamisliti kakav će uspjeh postići njegov recept. Ovaj 84-godišnjak u razgovoru za N1 opisao je kako nastala prva kobasica od piletine u Europi, a pokazao je da je on sam ne drži u hladnjaku.

Varga, koji je veterinar, kazao je da Poli kupuje samo povremeno jer obično kupi jeftiniju salamu nekog manje poznatog brenda. Objasnio je da se, osim po cijeni, jeftinije kobasice ne razlikuje od Polija, a viša cijena njegove salame je posljedica koliko novca ide za oglašavanje.

"Sirovina je jeftina, a dobit je najveća"

Dodao je da on preferira druge vrste kobasica koje su grublje mljevene od Polija. "Ova je mljevena tako da se sastojci ne razlikuju. Razlog za to je jednostavan - kvalitetne komade mesa ne možete usitniti. Poli sadrži 'teže prodajne dijelove mesa'", ispričao je Varga.

"Kada ste zadnji put kupili pileće vratove? Nikada", objasnio je Varga zašto se pojavila potreba za proizvodom poput Poli salame. Kvaliteta proizvoda koji nastaje sitnim mljevenjem ovisi, prema njegovim riječima, samo o tome koji postotak ukupne životinje želite iskoristiti.

"Što se više životinja iskoristi, kvaliteta je lošija. Ne vjerujem da bi netko iz cijelih pilećih prsa ili bedara radio strojno odrezano meso", poručio je. Tu ideju su zatim kopirali mnogi, čak i oni koji su je na početku najviše kritizirali. "Zašto? Zato što je sirovina jeftina. A dobit je najveća."

Kako je nastala Poli?

Varga je 1974. godine prihvatio izazov tadašnjeg direktora Perutnine Ptuj i postao vođa tima čija je zadaća bila stvoriti proizvod od manje kvalitetnih dijelova pilećeg mesa. Nakon mnogih pokušaja stvorili su prvu pileću kobasicu u Europi.

Međutim, za okus i teksturu kakva je trebala biti, bilo je potrebno mnogo pokušaja. Za vezivo su eksperimentirali s maslacem, goveđim lojem, slaninom i margarinom, ali su se na kraju, uzimajući u obzir i muslimansko tržište, odlučili za pileće kožice.

"Nije bilo samo jednog pokušaja, da se samo napiše receptura jer nitko na svijetu nije pravio taj proizvod. Bilo je najmanje 50 pokušaja, a najveći izazov bio je postići vezivnost svih sastojaka. Imali smo sreće", prisjetio se Varga i dodao da je cijela mesna industrija bila protiv njih.

"To je smanjilo prodaju ostalih vrsta kobasica", objasnio je. Problem je bio plasirati te peradarske proizvode na tržište jer su prema tadašnjem zakonodavstvu bili još uvijek zabranjeni, a protiv njih su se borili i mesni lobiji. Na kraju su ipak uspjeli uvjeriti zakonodavce.

Ljudi ispočetka nisu htjeli kupovati Poli. Danas se prodaje u cijelom svijetu

Ipak, ljudi su ispočetka bili nepovjerljivi prema Poli i nisu je htjeli kupovati. Stoga se uspostavila takozvana vezana trgovina. Budući da je tada bilo malo pilećeg mesa, ljude su potaknuli na kupnju salama tako da su morali, uz kupnju piletine, kupiti određenu količinu pilećih kobasica po povoljnoj cijeni.

Danas se Poli nalazi u većini europskih država, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Perutnina Ptuj je 2021. godine prodala gotovo 41.000 tona proizvoda od pilećeg mesa, dakle prvenstveno kobasica i drugih obrađenih proizvoda, naveli su na svojoj web stranici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.