Ostali su otvoreni za vrijeme pandemije pa ostvarili najveću zaradu u Europi

Screenshot: YouTube

KINO dvorane diljem svijeta, od Kine do SAD-a, zatvorene su tijekom pandemije i mnogi se pitaju kada će ponovno otvoriti vrata. Neki čak idu i toliko daleko da tvrde da stvari više nikada neće biti jednake.

No u Švedskoj su mnoga kina ostala otvorena i funkcioniraju prema strogim pravilima vlade. Radi se o 47 kina, a drugi po veličini lanac kina Svenska Bio ostao je otvoren i postao, što se zarade tiče, najveći kinooperater u Europi.

"Šveđani, mi smo rođeni za distanciranje. Sretan što smo nastavili raditi i dalje radimo, ali htio bih da to čine svi", govori Peter Fornstam, osnivač i direktor franšize Svenska Bio.

Projekcije prema strogim pravilima

Prema novim pravilima, u dvorani ne smije biti više od 50 ljudi, a Fornstam je taj broj odlučio prepoloviti. Dezinfekcija, pranje i distanca su najbitniji, a uveo je i novi program pa je moguće iznajmiti dvoranu kako biste na velikom platnu mogli igrati videoigre. Postoji i nešto što se naziva Bio on Demand, a Fornstam je to objasnio: "Možete izabrati film i pogledati ga s prijateljima u pravoj dvorani. O uspjehu tog poteza ne trebam previše pričati jer imali smo jako velik broj mušterija."

No ne gledaju svi blagonaklono na njegovu odluku da nastavi s radom. Filmstaden, najveći lanac kino dvorana u Švedskoj, odlučio je zatvoriti vrata tijekom pandemije.

"Šveđani. Svojevremeno je postojao vic o tome da, kada bi se svakom Šveđaninu naredilo da nosi plavu i žutu čarapu, nitko od njih ne bi propitivao odluku, ali bi se pitali može li boja čarape izazvati rak. Vlada je rekla da bismo to trebali napraviti i mi to napravimo. Znamo se držati pravila, ali postoje fizički i mentalni problemi s kojima se moramo nositi pa se trudimo da ljudi i dalje nastave sa životima", govori on.

Švedski model

Forstam je jedan od onih koji su prihvatili švedski liberalni model odgovora na pandemiju. I dok su susjedne države kao Danska, Finska i Norveška uvele "lockdown", Šveđani su zatvorili srednje škole i sveučilišta, ali dopustili rad vrtićima i osnovnim školama. Kazališta, muzeji i sportske arene su zatvoreni, ali restorani su ostali otvoreni. Doduše, vlada je zaprijetila zatvaranjem svima koji se ne budu držali pravila.

O ovom se modelu raspravljalo diljem svijeta, a lome se koplja i u Švedskoj. Neki tvrde da je to dobar potez dok drugi smatraju da nema znanstvenih dokaza koji bi potvrdili ispravnost ovih mjera.

Konzervativci u nas, ali i u svijetu, koriste Švedsku kao pozitivan primjer, ali povjesničar Lars Tragardh uvjeren je da mnogi ne razumiju da to uvelike ovisi o povjerenju u državu: "Zanimljivo je vidjeti da švedski naglasak na ono što nazivamo slobodom pod odgovornošću prihvaćaju desno orijentirani libertarijanci u SAD-u. Veliki problem je to da je Švedska stvorena na snažnoj suradnji između države i pojedinca."

I Šveđani uistinu prate sugestije vlasti.

Spasitelj Nolan

Novinar Erik Augustin Palm za Slate je napisao da se Šveđani odlikuju "neograničenim povjerenjem u državne eksperte i imaju internalizirani osjećaj posebnosti" te da je rezultat toga uvjerenje da vlasti znaju što rade: "Još je uvijek moguće da će se švedski model pokazati kao dobar. Recimo da se imunitet krda ostvari i da stopa smrtnosti u Švedskoj u jednom trenutku postane niža nego u susjednim zemljama. Vjerojatnost je mala, ali i dalje moguća."

I dok se ostali spore oko toga je li ovo dobar ili loš model, Fornstam očekuje da se stvari zakotrljaju što se filmske industrije tiče, a mnogo se toga u ovom trenutku vrti oko najavljene projekcije novog filma Christophera Nolana Tenet, koji bi se trebao pojaviti u srpnju. On je uvjeren da je iščekivanje ovog spektakla dokaz da kina, koncerti i sportska događanja mogu i dalje biti jedinstveno iskustvo: "Neki su uvjereni da je ovo smrt kina, posebno u vrijeme korone. Ja mislim da nije tako. Zanimljivo je da smo imali toliko uspjeha s iznajmljivanjem kina i to nam pokazuje da mnogi i dalje više vole gledati filmove u kinima, a ne kod kuće. Molim se i nadam da će nam 17. srpnja Chris Nolan u tome pomoći."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.