Otkrivamo kako izgleda "seks" zbog kojeg su učenici morali otići iz kazališta

Foto: Facebook

TIJEKOM izvedbe kabaretske predstave U petak (za)metak! koju je odigrala Glumačka Družina Histrion profesorica Druge ekonomske škole iz Zagreba, nezadovoljna scenom u kojoj se govorilo o seksu, potjerala je 130 učenika prvih i drugih razreda srednje škole da izađu iz kazališta. 

Kontaktirali smo glumce, redatelja i Histrionski dom da bismo saznali kakva se to scena odigrala na pozornici, a koja bi mogla biti toliko opasna za mlade naraštaje da ih se digne s predstave koju su platili, i s koje, kako tvrde glumci, nisu željeli izaći. 

"Nitko se nije seksao na pozornici"

"Nije nikakva scena seksa", bilo je prvo što nam je rekla Elizabeta Vrbančić, voditeljica marketinga Glumačke družine Histrion. 

"Radi se o predstavi koja se na duhovit način bavi problemom demografske obnove u Hrvatskoj. Iako se radi o malo drugačijoj predstavi, na sceni nema ničeg vulgarnog. Glumci su odjeveni u kombinezone na kojima se vide mišići ljudskog tijela, a demonstrirali su seksualne poze, uz komentar da će uz određenu pozu dobiti određeni tip djeteta. Nitko se nije seksao na pozornici. Nema nikakvog prostačenja, ni vulgarnosti", rekla nam je ona. 

Profesorica je, čini se, bila drugačijeg mišljenja, pa je učenicima zabranila daljnje gledanje i potjerala ih iz kazališta. 

Profesorica je napravila scenu

"Nije se radilo o tome da je netko tiho napustio predstavu. Počela je vikati i tjerati djecu na polazak. Nitko nije mogao uživati u toj predstavi. Nije se radilo samo o njima. Mi ukupno imamo 200 mjesta, 130 su zauzimali učenici, ali preostalih 70 su bili građani koji su isto tako platili kartu i nisu mogli u miru pogledati predstavu. Ovdje nije samo jedna strana oštećena. Osim samih učenika, pokvarila je predstavu i glumcima i ostaloj publici", ispričala je ona za Index. 

Naglašava da im na predstave često dolaze učenici s profesorima te da imaju običaj profesore pozvati unaprijed kako bi se uvjerili o čemu se radi i sami procijenili je li predstava prikladna za njihove učenike. Na internetskoj i Facebook stranici Glumačke Družine Histrion se nalaze fotografije i opis predstave, pa joj nije jasno kako profesorica nije mogla znati o čemu se radi u predstavi. 

"Ova profesorica nije htjela doći unaprijed, a onda je napravila takvu scenu. Vikala je čak i na hostese. U publici su bile i dvije profesorice iz drugih srednjih škola koje su bile zgrožene takvim ponašanjem. Jedna od njih nam je rekla da će poslati pritužbu školi u kojoj radi ova profesorica", tvrdi Vrbančić. 

Glumci zgroženi

S nama je razgovarala i glumica Ana-Marija Percaić koja je, kad je gužva nastala, prekinula predstavu. 

"Jedna stvar je kad vam se digne dvoje troje ljudi, no kad vam se pokupi dvije trećine publike, to je onda već problem. Ni preostali dio publike nije mogao uživati u predstavi, ni ta djeca. Na odlasku su nam govorili da im je predstava super, da ne žele ići, ali da moraju", ispričala je ona za Index. 

Dodala je kako su često izvodili ovu predstavu pred srednjoškolcima i da su uvijek imali samo pozitivne komentare. 

"Ni ja, a ni moji kolege, nikad nismo doživjeli ovako nešto. Mislim da je problem što profesorica nije upućena u kazališnu terminologiju. Kabare se bavi kritikom društva i nisu rijetke malo škakljivije scene. Ovdje su glumci bili odjeveni u trikoe koji prikazuju ljudsko tijelo, mišiće i organe. Demonstrirali su seks poze, na duhovit način savjetujući u kojoj pozi i u kojem mjesecu ćete na primjer dobiti dijete određenog spola", rekla nam je Percaić. 

Uvijek se netko uvrijedi

Redatelj Ivan Goran Vitez se na cijelu situaciju samo nasmijao. 

"Predstava se izvodi već skoro dvije godine, a ovo nam je prvi put da se ovako nešto dogodilo. Dolazile su nam škole, starački domovi, obična publika. Ovo je satiričan kabare, a kad se takve stvari rade kod nas, uvijek se netko uvrijedi. Ne znam što je uznemirilo profesoricu, čini se da je ona uznemirena, pa tu uznemirenost prenosi dalje. Ja osobno nisam bio prisutan, ali prijatelj mi je bio na predstavi i kasnije mi je zahvalio što sam mu priuštio takvu zabavu", zaključio je on. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.