Otvoren Sarajevo Film Festival: Mira Furlan blistala, Viktorija Rađa pokazala pregoren ten

JUČER je svečano otvoren 16. Sarajevo Film Festival. I ove godine su nezaobilaznim crvenim tepihom prošetale brojne face iz svijeta filma i s estrade, kako one bosanskohercegovačke, tako i inozemne. Ceremoniju otvaranja vodio je istaknuti bosanskohercegovački glumac Ermin Bravo.

Kao prvi film na ovogodišnjem SFF-u prikazan je "Cirkus Columbia" bosanskohercegovačkog oskarovca Danisa Tanovića. Film, koji je u Sarajevu doživio svoju svjetsku premijeru, snimljen je prema istoimenom romanu hrvatsko-bosanskoga pisca i novinara Ivice Đikića. Riječ je o četvrtom Tanovićevom filmu, ali prvom koji je snimljen i produciran u Bosni i Hercegovini. Glavne uloge su pripale Mikiju Manojloviću, Jeleni Stupljanin i Miri Furlan, koja je zablistala na sinoćnjem otvorenju festivala.

Viktorija Đonlić Rađa pretjerala s prženjem na suncu

Sarajevskim crvenim tepihom sinoć su, između ostalih, prošetali i Sanela Jenkins, redatelj Srđan Vuletić, redateljica Aida Begić te poznati bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović sa suprugom. Otvorenje SFF-a nisu propustili ni bivši košarkaš Dino Rađa te njegova supruga, bivša pjevačica i missica, Viktorija Đonlić Rađa, koja je na crvenom tepihu pokazala da je tijekom njihova godišnjeg odmora na Hvaru pretjerala s prženjem na suncu.

Tijekom devet dana 201 film iz 52 države

Na 16. Sarajevo Film Festivalu će tijekom devet festivalskih dana biti prikazan ukupno 201 film iz 52 države. Mnogi od izabranih filmova će upravo u Sarajevo biti premijerno prikazani. Fokus 16. Sarajevo Film Festivala je, kao i prethodnih godina, filmska produkcija u regiji Jugoistočne Europe.

U sklopu službene ceremonije otvaranja dodijeljeno je i Počasno priznanje Srce Sarajeva Dieteru Kosslicku, direktoru Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu. U ime Sarajevo Film Festivala, nagradu Kosslicku je uručio direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.